Vývojáři ve švédském obležení. Embracer se nákupy studií včetně českých rozrostl v giganta

Švédská skupina Embracer Group už má v portfoliu přes 110 často menších až středních studií zaměstnávajících přes dvanáct tisíc lidí. Ilustrační koláž pro Magazín E15 Život je hra.

Švédská skupina Embracer Group už má v portfoliu přes 110 často menších až středních studií zaměstnávajících přes dvanáct tisíc lidí. Ilustrační koláž pro Magazín E15 Život je hra. Zdroj: Tereza Kovandová

Embracer
2
Fotogalerie

Největší světové videoherní firmy dál posilují. Za nákupy slabších konkurentů vydaly jen za posledních několik měsíců bezmála sto miliard dolarů. Na českém trhu, kde rozhodně je do čeho investovat, dominuje švédský Embracer.

Začátek letošního roku přinesl dva největší obchody v historii videoherního byznysu. Microsoft oznámil zájem o převzetí společnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů, aby navázal na svůj nedávný odkup ZeniMax Media za 8,1 miliardy dolarů. Americké Take-Two Interactive zase chce za 12,7 miliardy dolarů pohltit Zyngu. Začaly se tak přeskupovat síly mezi největšími herními podniky na světě, kam vedle dvou nakupujících patří Sony, Nintendo, Electronic Arts, Ubisoft a čínský Tencent.

Během posledních několika let se na trhu zformoval ještě jeden nenápadný hráč, jehož jméno většinou není běžné veřejnosti známé. Švédská skupina Embracer Group už má v portfoliu přes 110 často menších až středních studií zaměstnávajících přes dvanáct tisíc lidí. Byť se Embracer z pohledu tržeb nemůže rovnat gigantům jako Sony, vlastníkovi značky PlayStation, z pohledu počtu zaměstnanců je větší pouze francouzský Ubisoft s osmnácti tisíci lidmi. Stovky lidí z Embraceru pracují ve vývojářsky propojeném Česku a na Slovensku, kde se Švédové stali významnými investory míchajícími celým trhem.

Dobyté bašty

Embracer na český trh s herním vývojem vstoupil v roce 2019, když zhruba za 1,1 miliardy korun koupil Warhorse Studios. Jeho spoluzakladatelé, tuzemští herní veteráni Daniel Vávra a Martin Klíma, pěkně zhodnotili roky své práce a stejně tak se riskantní krok vyplatil majoritnímu investorovi Zdeňku Bakalovi. Středověká realistická hra Kingdom Come: Deliverance je kvůli svému rizikovému profilu, v němž chybějí draci a šerm, poměrně náročná – dlouho nemohla najít vydavatele a potřebný kapitál. Bakalu ke vstupu přiměl úspěch na Kickstarteru, kde Warhorse od lidí vybral 1,1 milionu liber. Jako vydavatel se pak připojila Koch Media, jedna z mnoha částí Embraceru.

Warhorse se pod švédskými investory rozrostl na dvě stovky lidí a firma nabírá další. Na české poměry jde o velké studio. Veřejně prozatím není jasné, na čem tvůrci Kingdom Come pracují, lze ale očekávat, že půjde o další díl. Středověký RPG titul se totiž nakonec ukázal být velmi úspěšným – prodaly se už více než čtyři miliony kopií. Embracer obchod uskutečnil mimo jiné právě kvůli dalšímu potenciálu značky.

Prodeje Kingdom Come navíc stačí na další financování chodu studia, což vzhledem k cyklické povaze prodeje her nemusí být vždy pravda. Největší prodeje jsou v týdnech až měsících po vydání, pak už jde o „dojezd“, který lze občas nakopnout slevami nebo rozšířeními. Warhorse v roce vydání Kingdom Come utržil 1,1 miliardy korun. V posledním fiskálním roce už to bylo 250 milionů se ziskem po zdanění přes 145 milionů korun.

Dalším tuzemským zářezem Embraceru je mladé brněnské studio Ashborne Games. To nejdříve pomáhalo jinému zahraničními týmu ze skupiny s dokončením vrtulníkového simulátoru Comanche, nyní ale pracuje na vlastní hře z historického prostředí. Embracer neuvádí, kolik do Brna jako stoprocentní vlastník poslal na investicích. „Chceme být ale spíš menší studio zhruba s padesáti zaměstnanci,“ sdělil pouze ředitel Ashborne Petr Kolář.

Švédové se podobně začali usazovat i na Slovensku, které je ve hrách a IT s Českem úzce propojené. Embracer v Bratislavě financuje nové studio Nine Rocks Games pracující na nové akční hře. Prozatím jde o menší projekt s ročními náklady v desítkách milionů korun. Aktivity vede jeden z nejdéle aktivních slovenských herních vývojářů David Durčák.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!