Ve stavebnictví končí éra kosmetických změn pravidel. Rok 2022 přinese ekologickou revoluci

Parkview na Pankráci se řadí mezi nejekologičtější budovy světa

Parkview na Pankráci se řadí mezi nejekologičtější budovy světa Zdroj: E15 Michael Tomeš

Je to právě rok, co vešly ve známost nové požadavky na energetickou náročnost novostaveb, u nichž jejichž stavebníci podají žádost o stavební povolení od ledna 2022. Vyhláška ministerstva průmyslu o energetické náročnosti, reagující na požadavky Evropské unie, zpřísnila parametry budov téměř na nulovou spotřebu energie. Těmito pravidly se musí řídit bytové komplexy ve velkoměstech, stejně jako rodinné domy na vesnici.

Jestliže v první vlně se povinnost výstavby takzvaných nulových budov dala odbýt instalací oken s trojskly nebo zvýšením izolace obálky domu o tři centimetry, tentokrát půjde o mnohem citelnější zásah do rozpočtu. Ten navíc v současné době napínají někdy až na hranici investorových možností také stále dražší stavební materiály.

Od příštího roku už nebude ke splnění požadavků stačit jen silnější vrstva izolačního polystyrenu. Jak popisuje odborné sdružení Centrum pasivního domu, architektura se nově stává součástí energeticky úsporných opatření a má stejnou váhu jako kvalitní izolace či okna, využití řízeného větrání s rekuperací tepla, účinnější zdroj tepla nebo instalace obnovitelného zdroje energie. O rozložení a významu jednotlivých úspor rozhoduje investor za pomoci architekta, projektanta a energetického specialisty. Jejich zapojení výstavbu samozřejmě prodraží.

Chcete si přečíst celý článek z posledního magazínu? 

Zpřísnění požadavků na energetické úspory postihne hlavně jednopodlažní, rozlehlé nebo nevhodně orientované domy. Ty budou muset svůj energetický handicap dohánět nasazením úspornějších technologií či obnovitelných zdrojů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!