Ženy na mateřské mohou být pro firmy větším přínosem než lidé v kanceláři

Ženy na mateřské mohou být pro firmy větším přínosem než lidé v kanceláři

Ženy na mateřské mohou být pro firmy větším přínosem než lidé v kanceláři Zdroj: Canon

Jitka Štědroňová je manažerkou komunikace společnosti Canon CZ a matkou dvou malých dcer. Popisuje, jak lze díky čím dál populárnějšímu hybridnímu způsobu práce kombinovat zaměstnání s péčí o děti a jak tento model podporuje udržitelnost firmy nebo diverzitu na pracovišti. „Podmínkou hybridní práce je digitalizace a přechod do cloudu,“ říká v rozhovoru.

V jaké situaci jsou na dnešním trhu práce matky s malými dětmi?

Mnohem lépe než před pár lety. Na ženy na mateřské, které se rozhodnou si vedle péče o potomka přivydělávat, se už nehledí skrze prsty jako na „krkavčí mámy“ a je mnoho firem, které právě jim uzpůsobují úvazky.

Co se oproti dřívějšku změnilo?

Klíčové je, aby ženy mohly i během pracovních dní řešit situace, které život s potomky přináší. Logika napovídá, že by se měly koukat po zkrácených úvazcích, ale ani úvazek plný už dnes nemusí být ze hry. Je tady totiž hybridní způsob práce – tedy možnost vykonávat zaměstnání částečně z kanceláře a částečně odjinud. Pokud se nemůžete spolehnout na zapojení partnera či babiček, jedině tak lze stíhat péči o dítě i kvalitní pracovní výkony. Podniky, které takto fungují, počítají s tím, že nejste v práci k dispozici osm hodin v kuse. Neřeší, jestli pracovní maily vyřizujete dopoledne poté, co odvedete děti do školky, nebo později večer, když usnou. Samozřejmě se bavíme o pozicích, které volnou pracovní dobu umožňují. Rodičům malých dětí vychází vstříc také novela zákoníku práce, která stanovuje podmínky pro jejich zaměstnávání a svým způsobem hybridní model podporuje.

Je toto i váš příběh?

Když jsem do Canonu přišla, byly mé mladší dceři teprve dva roky. Mnoho zaměstnavatelů by to odradilo kvůli obavě, že strávím více času na ošetřovačce než v práci. Já jsem ale šanci dostala a vážím si jí. Střídáme u většiny prací dny v kanceláři i na home office a vyjdou nám vstříc, je-li to alespoň trochu možné. A tak když musela dcera na zákrok do nemocnice, mohla jsem tam být s ní a následně celý týden doma a nic v práci mi neuteklo. Nahrávají tomu samozřejmě i nejnovější technologie.

O jakých technologiích se bavíme konkrétně?

Samozřejmostí je notebook, chytrý telefon a stabilní připojení k internetu. To samo o sobě ale flexibilitu a efektivitu naší práce nezaručí. Pokud nechceme ztratit krok s tempem kolegů v kanceláři a být pro firmu přínosem, i pokud právě sedíme s dítětem v čekárně u doktora, je nezbytné využívat nástroje digitální kanceláře, jako je pokročilý cloudový software uniFLOW Online. Díky němu máme přístup k firemním dokumentům odkudkoli a můžeme zde dokonce spravovat firemní tisk nebo skenování.

Funguje to takto ve vaší firmě?

Jsem ráda, že Canon jako odborník na digitalizaci jde v tomto příkladem. Kromě toho, že komplexní řešení a nástroje pro hybridní způsob práce v čele se zmíněným uniFLOW Online nabízí stále většímu počtu firem, mohou je využívat i jeho vlastní zaměstnanci.

Snadno se to řekne: pracovat a pečovat o děti zároveň. Tak jednoduché to ale přece není…

Nepopírám, že skloubit péči o rodinu s prací není vždy snadné a na konci dne, kdy bych si měla sednout k nevyřízeným mailům, často toužím spíš po odpočinku. Úroveň flexibility v Canonu je ale opravdu velká, a když nemám energii zvládnout méně urgentní úkoly dnes, sednu si k nim zítra ráno.

Jaké jsou další výhody hybridního modelu?

Má osobní i empirická zkušenost z posledních let, kdy se hybridní způsob práce rozmohl, říká, že nejen rodiče pracující z domu, ale třeba také lidé, kteří dlouhodobě pečují o člena rodiny, si umějí dobře uspořádat čas a stanovit priority. Někdy jsou dokonce disciplinovanější a efektivnější než jejich kolegové v kanceláři. A samozřejmě jsou za možnost skloubit pracovní i osobní život vděční a loajální, což je sen každého zaměstnavatele.

Tématem je i zaměstnávání lidí v předdůchodovém věku, nebo naopak mladých. Zlepšují se i jejich možnosti?

Možnost pracovat častěji nebo výhradně z domu je hozenou rukavicí pro seniory, studenty, digitální nomády a mnoho dalších. Pokud se bavíme o seniorech, třeba v Canonu je na nich postaven celý firemní servis. Ti lidé mají nenahraditelné zkušenosti. Stejně tak v obchodu se hodí dlouhá léta budované kontakty. Navíc oproti mladší generaci bývají flexibilnější a dokážou si lépe vybalancovat osobní a pracovní život. Starší zaměstnanci by zkrátka měli na trhu práce zůstat ctižádostiví.

Je podle vás hybridní způsob práce udržitelnější než ten tradiční?

Jednoznačně, už právě tím, že vychází vstříc lidem různého věku a v různých životních situacích. Pokud se bavíme o udržitelnosti z hlediska šetrnosti vůči životnímu prostředí, nutnou podmínkou hybridu je digitalizace a přesun firemních procesů do cloudu. Dochází tak například k menší spotřebě papíru. Firmy mají také možnost redukovat kanceláře a ušetřit na energiích, díky cloudu je možné transformovat rozsáhlé firemní archivy plné šanonů. Klasické kanceláře a kancelářské přístroje ale určitě nevymizí, a i zde výrobci, a Canon není výjimkou, nacházejí cesty, jak provoz učinit udržitelnějším.

Jitka ŠtědroňováJitka Štědroňová|Canon