Perpetuum: Kryptoměny, fondy či vzdělání. Mladí Češi jdou do rizikových investic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Kryptoměny
Ilustrační foto
Těžba kryptoměny
Mining - těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
9
Fotogalerie

Publikujeme text, který původně vyšel v magazínu o vzdělávání Perpetuum.

Každá generace má vlastní představu o ideálním způsobu investování. Zatímco akciovým fondům fandí spíše mladší generace českých investorů, starší Češi se lépe než mladí shodnou na tom, že správným krokem je investovat do vzdělání. Nikoho asi nepřekvapí, že současný trend investic do virtuálních měn si osvojili především mladí počítačově zdatní nadšenci.

Rozdílné postoje napříč generacemi se pojí s vícero faktory. Je to například čas, který mají investoři k dispozici pro návratnost investice, postoj k riziku, ale i rozdílné životní zkušenosti nebo rodinná situace. Investorský profil mladých českých investorů poměrně věrně odráží volbu investičních nástrojů. Rizika se bojí méně než generace jejich rodičů, případně prarodičů. Vědí také, že fakt časové návratnosti investice hraje v jejich prospěch. Často také nejsou nijak zatíženi závazky a dalšími limity vycházejícími z předchozích zkušeností.

Líbivé trendy versus realita

Odpovídá tomu i nedávno provedený průzkum společností Broker Consulting věnovaný postojům mladých Čechů k investování. Čeští dvacátníci v porovnání se staršími generacemi více věří akciovým fondům, kvůli jejichž vysoké kolísavosti se do nich nevyplatí investovat na krátkou dobu.

Nejvýraznější rozdíl v postoji jednotlivých generací byl zaznamenán v případě investice do kryptoměn. Celých 20 % současné generace Čechů od 20 do 29 let považuje nastupující kryptoměny za možnou investici. U starších věkových skupin se oproti tomu čísla pohybovala vždy pod deseti procenty.

„Prokázaná důvěra mladých v takzvané kryptoměny vlastně příliš nepřekvapila. Jedná se o generaci zvyklou na virtuální prostor. Z toho pohledu lze volbu tohoto druhu investice chápat. Z hlediska faktů se ale jedná o vysoce rizikové spekulace, které mají mnohá úskalí, jež nemusí být na první pohled zřejmá,“ připouští Jan Lener z Broker Consulting.

Vývoj bitcoinu v několika posledních měsících dokládá vysokou míru nepředvídatelnosti. Velký boom a následný pád jsou dokladem toho, že převratná technologie zatím není připravena pro masové přijetí. V praxi se pak investoři setkávají s vysokými poplatky za transakci, které se projevily především na konci roku, nebo s problémy se škálováním.

Ty by měl podle znalců postupně vyřešit lightning network. „Mladí lidé snadněji podlehnou líbivým trendům, aniž by dokázali zhodnotit reálný vývoj a rizika,“ hodnotí Lener bitcoin coby vidinu rychlého zbohatnutí v očích současné mladé generace.

Investování jako zábava

Mladí lidé a studenti ale bitcoin a další kryptoměny chápou také jako nastupující trend, který je dobré si osahat, aniž by bylo nutné chápat jej za zázračnou investici, která jim přinese bohatství. Takový názor zastává například devatenáctiletý Maxim Oweyssi: „Investování do kryptoměn považuji spíže za zábavu než za vážnou investici. V kryptoměnách jako Ethereum vidím širší potenciál. Zejména ve chvíli, kdy se některý z technologických gigantů jako je Google nebo Amazon rozhodne začít jej využívat jako token,“ tvrdí čerstvý maturant na Gymnáziu Jana Nerudy v Praze, který se letos hlásí na Imperial College London.

Průzkum zjišťoval také vztah respondentů ke vzdělání z pohledu investice. Nejvíce si jej cení nejstarší generace, mezi mladými lidmi od 20 do 29 let jej naopak považuje za správnou investici pouhých 16 %.

Původní text naleznete zde.