Předseda Mladého ANO Jiří Till: ANO si v budoucnosti dokážu představit i bez Andreje Babiše

Jiří Till s Andrejem Babišem

Jiří Till s Andrejem Babišem Zdroj: Osobní archiv

Jiří Till na sněmu ANO 2017
Mladé ANO: Návštěva Evropského parlamentu
Jiří Till u radnice Ostravy
Práce v Mladém ANO
Mladé ANO: Rozhovory s kandidáty do PSP 2017
15
Fotogalerie

Jiří Till, 26letý mladík z Ostravy, načal už při studiu na Vysoké škole báňské úspěšnou manažerskou kariéru: působil jako prezident organizace AIESEC Česká republika, předseda AIESEC ve střední a východní Evropě a pracoval na vedoucích pozicích v několika velkých firmách.

Před minulými volbami do poslanecké sněmovny vstoupil do hnutí ANO. „Pana Babiše jsem tenkrát viděl jako člověka, který něco dokázal, má tah a chce Česko někam posunout,“ vysvětluje své rozhodnutí. V roce 2016 se stal předsedou Mladého ANO, organizace sdružující liberálně smýšlející mladé lidi, kteří mají ideově blízko k ANO.

V ANO by údajně zůstal, i kdyby se nedostalo do parlamentu: „Napříč politickým spektrem neexistuje žádný jiný subjekt, který by mě lákal, ANO je pro mě jediná volba.“ Zároveň ale podotýká, že by nechtěl být součástí organizace, která slouží čistě podnikatelským zájmům svého předsedy, byť v takovou variantu samozřejmě nevěří.

Proč je pro mladé lidi ANO atraktivní stranou a jak vnímají působení Andreje Babiše v politice? Rozhovor nahlíží do názorového světa mladých sympatizantů ANO.

Proč jste se rozhodl angažovat právě v organizaci spjaté s hnutím ANO?

Zajímavý příběh: pan Kainar, bývalý primátor Ostravy za ČSSD, se před komunálními volbami v roce 2014 s ČSSD nepohodl a založil si vlastní stranu Ostravské fórum. Hledal aktivní lidi a oslovil také mě.

Mezitím jsem se ale sešel se známým, který pomáhal sestavovat kandidátku hnutí ANO do komunálních voleb. Měl jsem na výběr mezi těmito dvěma subjekty. Sympatičtější mi bylo ANO, a to z několika důvodů: prvním byl pan Babiš, kterého jsem nepřímo znal – podílel jsem se na organizaci jednoho veletrhu, kde mezi ostatními prezentoval Agrofert.

Čím vás zaujal?

Tehdy, před těmi čtyřmi lety, byla situace v politice na bodu mrazu. Nic se nedělo. Pak se objevilo ANO – mělo velký náboj, lidé byli namotivovaní, že se jde opravdu něco změnit, a to mě velmi nadchlo. Pana Babiše jsem tenkrát viděl jako člověka, který něco dokázal, má tah a chce Česko někam posunout.

Tak to všechno začalo. Začal jsem se seznamovat s lidmi z ANO tady v Ostravě. Tenkrát byl lídrem kandidátky Tomáš Macura, člověk neskutečného rázu, bývalý generální ředitel a úspěšný manažer. Přesvědčil jsem se, že hnutí láká opravdu zajímavé a schopné lidi.

Chováte k Andreji Babišovi sympatie pořád? V rozhovoru publikovaném na stránkách Mladého ANO jste totiž prohlásil, že vás v politice demotivuje „věčné dohadování, házení viny na jiné, vymlouvání se nebo nařčení z různých neopodstatněných důvodů“. Nepříčí se vám proto také Andrej Babiš?

Musím s vámi částečně souhlasit. Na druhou stranu se mu ale nedivím, protože útoky na něho jdou ze všech stran a od všech politických subjektů. Sice neznám přesnou skutečnost, ale slýchávám, že se s panem Sobotkou nedá mluvit, že jediná komunikace s ním jde přes dopisy. Když spolu máme uzavřenou koalici, tak bychom do toho měli jít společně a snažit se plnit své cíle, které jsme si na začátku určili. Občas mám proto pocit, že ANO se ve sněmovně zbytečně hádá.

Konkrétně: například kauza korunových dluhopisů, jejichž nákupu Andrej Babiš využil, aby se vyhnul placení daní. Namísto poskytnutí vysvětlení svého počínání odkazoval na Miroslava Kalouska.

V tomto souhlasím s panem Babišem. Reálně byl nastavený nějaký zákon, který dal do pohybu pan Kalousek, a pan Babiš ho jako podnikatel využil, a nebyl jediný. Na celou věc se dívám čistě z pragmatického pohledu: podnikatel by měl jednat tak, aby to pro firmu bylo co nejvíce výhodné.

Věříte tedy Andreji Babišovi?

Určitě.

Server Demagog zatím zanalyzoval 462 jeho veřejných výroků, za pravdivých označil jen 211 z nich, tedy méně než polovinu. 73 označil za nepravdivých, 67 za zavádějících a 111 za neověřitelných.

Překvapilo mě to, nečekal jsem to. Takže opravdu nevím…

Nedávno vyšel film Selský rozum, který rozkrývá okolnosti podnikání Andreje Babiše. Viděl jste ho?

Vím, že vyšel, ale ještě jsem ho neviděl.

Andrej Babiš byl dále mediálně propírán kvůli dotačnímu podvodu při financování stavby Čapího hnízda, zneužití moci médií v případě odposlechů z Mladé fronty DNES nebo právě kvůli pochybnostem ohledně převzetí Agra Jevišovice a Kosteleckých uzenin. Stojíte v těchto kauzách za ním?

Zatím ano. Co se týče Čapího hnízda, mám jednoznačný postoj: dojde k šetření a až pak se uvidí, jestli je pan Babiš skutečně vinen. K odposlechům: ty nahrávky byly sestříhané a působily na mě tak, že se dotyčný novinář snažil „lézt svému šéfovi do zadku“. Kdoví, kde je pravda.

Některé firmy Agrofertu zaznamenaly po vstupu Andreje Babiše do vlády až několikanásobný nárůst dotací.

Občas se někde objeví, že Agrofertu rostly dotace, ale potom k tomu pan Babiš uvede, že se jedná například jen o čtyři procenta z celkového objemu. To jsou jediné informace, které mám.

Jak byly tyto kauzy vnímány mezi členy ANO?

Jako útok. Morálku to příliš neovlivnilo – všichni dopředu věděli, že je pan Babiš bohatý, vlivný a úspěšný podnikatel, který mimo jiné vlastní média. Naopak posílilo přesvědčení, že když útoky nabírají na intenzitě, znamená to, že už nepřátelé hnutí ANO neví coby a snaží se ho vystrnadit z politiky, aby své úsilí vzdal. Já mám pocit, že jsou ztracení: potkali se s neočekávanou silou a nevědí, jak proti ní bojovat. Klesají jim preference a panikaří, a když panikaříte, tak kopete všude možně.

Není přesvědčení, že každá kritika je svým způsobem útok, nebezpečné?

Nemyslím si. Ani v jedné z těch rádoby kauz neprokázali, že by pan Babiš udělal něco nezákonného. V případě Čapího hnízda samozřejmě ještě uvidíme. Zatím ale nebyl nikdo odsouzen, nemáme tedy jasné stanovisko, že se tam dělo něco nezákonného.

Kdyby byl Andrej Babiš odsouzen, uvěřil byste, že jednal nezákonně?

Pokud by byl odsouzen, tak jednoznačně. Samozřejmě ale záleží, v jak velkém rozsahu, o co konkrétně by šlo.

Když je mediální kritika Andreje Babiše vnímána jako útok, připouští se v ANO vůbec nějaká kritika?

Rádoby kauzy lidé vnímají jako soukromou věc pana Babiše, kterou by si měl řešit sám. Co se ale týče ideové složky a programu, jsou v hnutí lidé, kteří jsou mu zdravou konkurencí: například hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, opravdu silná osobnost, která je schopná s panem Babišem diskutovat. Stává se, že se třeba i neshodnou a jsou nuceni hledat kompromis. To samé ostravský primátor Tomáš Macura.

„Jsme jediná skutečně liberální mládežnická organizace“

Podle Andreje Babiše mělo Mladé ANO prvotně sloužit jako jakási přípravka do ANO, je dnes jeho funkce širší?

Na začátku jsme se s lidmi bavili o tom, jak si představují ideálního politika, a na základě toho jsme vytvořili 3–4letý vzdělávací cyklus, kterým by si měl člověk před vstupem do politiky projít. Potom už je na něm, jestli bude chtít do politiky pokračovat, nebo ne, jestli ho nějaká buňka ANO přijme a jestli bude zvolený do nějaké funkce.

Vydáváme se tedy tímto směrem a můžu říct, že jsou v Mladém ANO skutečně ambiciózní lidé, kteří se chtějí stát politiky. Upřímně mám ale pocit, že je Mladé ANO více o partě lidí, se kterými sdílíte podobné názory a chcete se s nimi setkávat a diskutovat.

Jak Mladé ANO funguje? Obdobným způsobem jako ANO?

Struktura je dost podobná: máme celostátní předsednictvo a krajské organizace. Hnutí ANO už funguje také na komunální úrovni, kam jsme my ještě nepronikli.

V předsednictvu fungujeme jako tým: pracujeme na společných úkolech a snažíme se celou organizaci někam posunout. Jednou za dva týdny se scházíme virtuálně na Google Hangouts a řešíme nějaké aktuální operativní věci. Jednou za měsíc se pak spojujeme s předsedy krajů a jednou za kvartál se snažíme sejít fyzicky a řešit, jaké aktivity kdo v krajích dělá nebo jak rozšířit naši členskou základnu. Spousta lidí o nás totiž neví – podporují hnutí, zastávají liberální smýšlení, ale neví o existenci Mladého ANO.

Pokud chceme něco udělat, musíme se na tom jako předsednictvo většinově usnést. Jsme ale mládežnická organizace, všichni to děláme dobrovolně, nemáme z toho ani korunu, je to spíš takový koníček, vesměs se tedy na všem shodneme. Opravdu domlouvat a vyjednávat musíme jen v případě nějakých větších projektů.

Proč si lidé vybírají Mladé ANO před mládežnickými organizacemi jiných stran?

 Vznikli jsme sice z členské základny ANO, ale jsme nezávislá mládežnická organizace, která zastává opravdu liberální hodnoty. Jsme také přidruženými členy organizace LYMEC, která sdružuje evropské liberální mládežnické organizace. V Česku existují například konzervativní a sociálně demokratické mládežnické strany, skutečně liberální proud tady ale chybí. To je jeden z důvodů, proč je Mladé ANO pro mladé lidi atraktivní.

Když je Mladé ANO liberální, kam ideově spadá hnutí ANO?

Hnutí ANO se ideově ještě formuje. Vzniklo s tím, že mělo konkrétní body, které chtělo prosadit. Nějaká ideologie tam nehrála žádnou výraznou roli. Teď se mi ale dost líbí aktuální program – v porovnání s programem před minulými sněmovními volbami obsahuje opravdu konkrétní věci a má spíše středopravicový charakter.

„ANO je tak silné, že se na politické scéně udrží ještě dlouhou dobu“

Dokážete si představit ANO bez Andreje Babiše?

Prozatím ne, v budoucnu ale určitě. V současné době hnutí táhne pan Babiš, ale už teď vidíme, že se v něm profilují další osobnosti. Během příštích pár měsíců a let vznikne tým lidí, kteří se mu budou schopni vyrovnat. Až pan Babiš řekne, že odstupuje z politického života, prostě předá žezlo někomu jinému.

Do ANO jste vstoupil, protože vás oslovila nová a svěží myšlenka. ANO v roce 2013 uspělo z velké části proto, že akcentovalo novost, nezkaženost, odlišnost od tradičních politických stran. Budou na něco podobného ale voliči věřit i po dalším volebním období? Neskončí hnutí nakonec jako například Věci veřejné?

Na začátku to byla jakási „akce nespokojených občanů“. Motivace byla: jdeme, abychom ukázali, že je tady šance něco změnit. Teď už je hnutí etablované, má nějakou roli. Rétorika sice říká, že hnutí ANO je jiné. Ale jsme taky v nějakém systému, kterému se musíme přizpůsobovat, a tím do něj zapadáme.

Zároveň je ale hnutí ANO čím dál tím více specifické – konkrétním příkladem je nový program, do kterého je zapojena i vize Andreje Babiše. Myslím si, že je ANO silné tak, že se na politické scéně udrží ještě dlouhou dobu. U Věcí veřejných tam ta energie prostě nebyla.

V čem se ANO odlišuje od Věcí veřejných?

Osobností Andreje Babiše, který inspiroval a následně přilákal do hnutí další schopné lidi, kteří uskupení drží. Hejtman Moravskoslezského kraje, ostravský primátor – strašně silné osobnosti – spousta dalších významných osobností napříč republikou a také lidé, kteří nebyli nijak známí, ale dnes ukazují, že mají dovednosti i správný „drive“ – například Karla Šlechtová, která je v práci od rána do večera. Hejtman Olomouckého kraje pan Okleštěk, primátor Petr Vokřál… To jsou podle mě všechno lidé, kteří se dostali na správná místa. Toto bych viděl jako hlavní rozdíl, a to vůbec nemluvím o myšlence.

Ta byla přece v podstatě stejná: zatočit s korupcí, byrokracií, tradičními politiky…

Souhlasím, ale myslím si, že u ANO je mnohem silnější. Taky je ale možné, že Věci veřejné přišly v nesprávnou dobu, že je lidé ještě tolik nevnímali.

Za jakých okolností byste ANO opustil?

Kdybych selhal a nějaká větší skupina lidí začala nesouhlasit s mým členstvím. Žádný jiný důvod mě nenapadá.

Co třeba odsouzení Andreje Babiše?

Nemyslím si. Kdyby byl pan Babiš odsouzen, nejspíš by skončil ve všech funkcích a přišlo by nové vedení. Mně jde čistě o věci, které chce ANO prosazovat, o jeho směřování.

To samé také v Mladém ANO – snažím se držet již zmíněný liberální směr a v tom vidím svou roli.

Kdyby hnutí ANO ztratilo téměř veškeré preference?

Napříč politickým spektrem neexistuje žádný jiný subjekt, který by mě lákal, ANO je pro mě jediná volba. Pro mě by se za takových okolností nic nezměnilo. Dělal bych si svou práci v Mladém ANO a pokračovali bychom dál.

A kdyby vyšla najevo diskutovaná jednoúčelovost ANO? Tedy že se jedná o projekt, který slouží podnikatelským zájmům Andreje Babiše?

Tomu nevěřím. Politici v ANO jsou opravdu vzdělaní a inteligentní lidé. Kdyby v ANO o něco podobného šlo, dávno by to rozkryli. Pochybuji, že by chtěli být součástí takové hry. A já samozřejmě také ne.