O částce pro domácnosti s Ukrajinci budeme ještě diskutovat, uvedl Rakušan. Bojí se kšeftování s chudobou

V případě, že z Ukrajiny uprchne například deset milionů lidí, bude nutné hledat řešení na evropské úrovni, řekl Rakušan.

V případě, že z Ukrajiny uprchne například deset milionů lidí, bude nutné hledat řešení na evropské úrovni, řekl Rakušan. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

O maximální částce, kterou bude stát dávat domácnostem při ubytování uprchlíků, vláda ještě bude příští týden jednat. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to dnes řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Aktuální návrh ministerstva práce a sociálních věcí devět tisíc korun měsíčně, Rakušan nevyloučil navýšení částky.

Lidé, kteří u sebe doma či ve svých bytech ubytují uprchlíky, by mohli dostávat na ubytovanou osobu solidární příspěvek tři tisíce korun měsíčně. Nejvýš by ale stát podle dosavadních návrhů na domácnost poskytoval devět tisíc korun měsíčně.

"Podle některých je problém zastropování na devět tisíc korun, na druhou stranu si nemůžeme dovolit dát takový výdaj, který by zase umožnil kšeftování s chudobou," řekl Rakušan. Možnost vidí například v rozlišení toho, zda je ubytování skutečně v rodině, nebo ve volné nemovitosti v soukromých rukou. Materiál by vláda měla schvalovat příští týden.

V případě, že z Ukrajiny uprchne například deset milionů lidí, bude nutné hledat řešení na evropské úrovni, řekl Rakušan. Hovořil o tom, že se například budou muset uprchlíci rozmisťovat po jednotlivých zemích v EU. Nemůže podle svých slov slíbit, že nevzniknou například uprchlické tábory.

Uvnitř Ukrajiny je podle pátečního odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na útěku před válkou asi 6,5 milionu lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v sobotu oznámil, že počet uprchlíků, kteří odešli do zahraničí, se za den zvýšil o další desetitisíce na bezmála 3,33 milionu.

Počet lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajinu, kteří dostali v České republice speciální víza, překročil 200 tisíc. Stále platí, že do Česka od začátku ruské invaze přišlo zhruba 270 tisíc válečných utečenců z Ukrajiny, řekl dnes Rakušan.

Vláda podle něj musí připravovat strategii v oblasti bydlení, vzdělávání, zdravotnictví nebo sociálního systému. Šéf poslanců SPD Radim Fiala uvedl, že hnutí podporuje humanitární pomoc, ale na nezbytně nutnou dobu. Kabinet by podle něj měl stanovit únosnou míru tak, aby se nenarušily zdravotnický či sociální systém.

Rakušan uvedl, že z Ukrajiny nepřicházejí ekonomičtí migranti. Polovina uprchlíků jsou děti, čtyři pětiny z dospělých jsou ženy, které si často aktivně urychleně shání práci. Fiala má obavu, aby na trhu práce nebyl přetlak a nevedlo to k sociálnímu rozkolu mezi Ukrajinci a Čechy.

S prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem ministr vnitra diskutoval o tom, jak zajistit, aby se lidé urychleně mohli dovzdělat, naučit pořádně češtinu a absolvovat zkoušku na prokázání medicínských znalostí. "Jedna cesta je třeba speciální program finanční podpory pro lékařky a lékaře," dodal Rakušan.