Rekordní solidarita. České firmy už daly na Ukrajinu víc peněz než na tornádo na Moravě

Na pražské hlavní nádraží přijel 3. března 2022 humanitární vlak společnosti RegioJet, který přivezl uprchlíky z Ukrajiny.

Na pražské hlavní nádraží přijel 3. března 2022 humanitární vlak společnosti RegioJet, který přivezl uprchlíky z Ukrajiny. Zdroj: ČTK, Šimánek Vít

Humanitární sbírka pro Ukrajinu v Pardubicích
Do Česka mohou v následujících měsících přijít až stovky tisíc uprchlíků z Ukrajiny.
„Řada podniků hledá i v rámci svého byznysu způsoby, jak pomoci, a mnoho z těchto modelů je inovativních,“ říká šéf Nadace Via Zdeněk Mihalco.
4
Fotogalerie

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala mezi českými podnikateli nejvyšší vlnu solidarity v historii, shodují se neziskové organizace, které oslovil deník E15. Firmy podporují napadenou zemi penězi, potravinami nebo zdarma ubytovávají válečné uprchlíky. Humanitární společnosti už na pomoc Ukrajině vybraly celkem 1,5 miliardy korun a další miliony přibývají každým dnem. Půl miliardy korun přispěli lidé a podniky také na účet ukrajinské ambasády.

„Zájem firem je opravdu rekordní, překonal i řešení následků loňského tornáda na Moravě,“ potvrzuje ředitel Nadace Via Zdeněk Mihalco. Jak dále uvádí, novým trendem jsou například zaměstnanecké sbírky, kdy společnost zdvojnásobí dary svých zaměstnanců. „Jen na našich stránkách Darujme.cz jsou takových zaměstnaneckých sbírek desítky,“ říká Mihalco. 

Třeba železniční a autobusový dopravce RegioJet denně vozí vlakem humanitární pomoc do Kyjeva a nazpátek přepravuje uprchlíky. Ukrajinu různými aktivitami podporují i tuzemští miliardáři Kvido Štěpánek, Ivo Lukačovič nebo Ondřej Tomek. 

Zajímavé jsou podle Mihalca také přístupy firem jako je Pilulka nebo Rohlík, které nabízejí ke koupi vouchery, jejichž výtěžek míří na ukrajinské sbírky, telefonní operátoři zase nabízejí volání pro Ukrajince zdarma. „Zkrátka řada podniků hledá i v rámci svého byznysu způsoby, jak pomoci, a mnoho z těchto modelů je inovativních,“ doplňuje ředitel Nadace Via.

Co se děje na Ukrajině?

Video placeholde
• Videohub

„Vlna zájmu ze strany podnikatelů nás překvapila a všem bychom chtěli moc poděkovat,“ souhlasí mediální koordinátor z humanitární organizace Člověk v tísni Milan Votypka. Zároveň však dodává, že válka klidně může trvat ještě mnoho měsíců a potřeba pomoci bude nejspíše stále narůstat. 

Jak pomáhat

Možností, jak se podniky mohou zapojit do pomoci Ukrajině je hned několik. „V současné chvíli bude zásadní především postarat se o uprchlíky na českém území. Jsou proto důležité zejména ubytovací kapacity. Dále chybí a budou potřeba například tlumočníci,“ vypočítává Mihalco. 

„Firmy klidně mohou nabídnout své služby městu nebo obci, ve které sídlí. Příchozí uprchlíci budou potřebovat základní věci k přežití, stejně jako asistenci při hledání zaměstnání, děti pomoc ve školách a tak dále,“ doporučuje Votypka. 

Nejjednodušší a nejefektivnější formou jednorázové pomoci nicméně podle neziskovek zůstává ta finanční. „Nejvíce jsou vždy potřeba peníze, neboť za ně se dá koupit, co je přesně na místě potřeba, odpadají tak starosti s logistikou a přepravou. Pokud nějaká firma může nabídnout větší množství materiálu jako jsou hygienické potřeby, spacáky, matrace nebo trvanlivé potraviny, může se klidně obrátit na Člověka v tísni,“ shrnuje Votypka.

Až stovky tisíc uprchlíků 

Pokud se situace na Ukrajině nebude vyvíjet příznivě, mohou na základě mínění odborníků do Česka přijít v následujících měsících až stovky tisíc utečenců. „V této souvislosti je potřeba zdůraznit, že na Ukrajině žije pestrá společnost a pomoc nyní potřebují všichni stejně bez ohledu na národnost, věk, sexuální orientaci, víru či jazyk, přesně v souladu s mezinárodním humanitárním právem,“ apeluje Votypka. 

Mihalco zase varuje před možnou diskriminací Rusů, žijících v Česku. „Může to být velký problém do budoucna. Většina těchto lidí přitom odešla do České republiky právě z toho důvodu, že nesouhlasí s Putinovým režimem,“ uzavírá ředitel Nadace Via.