Tichý hrdina války na Ukrajině. Generál Zalužnyj našel klíč, jak čelit ruské přesile

Generál Valerij Fedorovyč Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinské armády

Generál Valerij Fedorovyč Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinské armády Zdroj: Reuters

Když 24. února 2022 zahájila ruská vojska invazi na Ukrajinu, nejen Moskva předpokládala, že obsazení země zabere několik dní. To se ale nestalo. Ukrajinci ukázali silnou odolnost a donutili Rusy vyklidit sever země. Zatímco pro veřejnost je hlavním hrdinou v této válce prezident Volodymyr Zelenskyj, vojáci přičítají značné zásluhy vrchnímu veliteli ukrajinských ozbrojených sil Valeriji Zalužnému. Právě ten patří k nové generaci ukrajinských generálů, která se léta na ruskou invazi připravovala a uskutečnila reformu ukrajinské armády. 

Generál Valerij Zalužnyj se liší od vojenských celebrit, jakou byl například americký generál Norman Schwarzkopf, jenž si v roce 1991 po úspěšné operaci Pouštní bouře proti Iráku vysloužil přezdívky Stormin’Norman či Medvěd. Velitel ukrajinských ozbrojených sil naopak na veřejnosti takřka nevystupuje, zahraniční média o něm hovoří jako o neviditelném hrdinovi války. Neviditelný je však pouze pro veřejnost. Na bojištích se o něm začíná mluvit jako o „železném generálovi“.

Zalužnyj, který se narodil v roce 1973 do vojenské rodiny, už od anexe Krymu v roce 2014 prohlašoval, že je třeba se připravit na přímý střet s Ruskem. Loni v září, ještě dva měsíce předtím, než USA varovaly před plánovanou invazí Ruska na Ukrajinu, Zalužnyj oznámil, že je Ukrajina na případný střet připravena.

„Válku s Ruskem vedeme od roku 2014. Vždycky jsem tvrdil, že je tu hrozba totální agrese. Naším úkolem není čekat na zázrak z nebes. Musíme se připravit. A děláme pro to vše. Z naší strany děláme vše, co je v našich silách, aby byl nepřítel takříkajíc méně ochotný uskutečnit černý scénář,“ uvedl loni Zalužnyj.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil patří k nové generaci ukrajinských generálů, která se v posledních letech pustila do rozsáhlé reformy armády. Špičky ukrajinské armády se cvičily na základnách NATO a rozhodly se opustit starý sovětský model vedení „shora dolů“, kdy rozkazy jdou od těch nejvýše postavených až k obyčejným vojákům. Ukrajinci naopak vsadili na co největší samostatnost velitelů, byť třeba malých a osamocených jednotek. Právě tato strategie se Ukrajině v bojích proti Rusům vyplatila a je jednou z příčin nečekaně silné rezistence.

Vojenské dítě

Valerij Zalužnyj se stal vrchním velitelem ozbrojených sil země v červenci 2021 poté, co prezident Volodymyr Zelenskyj z funkce odvolal generála Ruslana Chomčaka. Prezidentská kancelář změnu zdůvodnila napětím mezi ozbrojenými silami a ministerstvem obrany.

„Volodymyr Zelenskyj nemá pochyb o vlastenectví, věrnosti přísaze a o profesionalitě Ruslana Chomčaka, ale chce vidět synergii mezi ministerstvem obrany a ozbrojenými silami Ukrajiny, kterou nyní nepozorujeme. Pozorujeme naopak konflikty,“ uvedl tehdy mluvčí ukrajinské hlavy státu.

Před změnou na nejvyšším postu stál Zalužnyj v čele operativního velitelství Sever. Chomčak dostal funkci v Radě národní bezpečnosti a obrany.

Zalužnyj je zahraničními médii označován jako vojenské dítě. Jeho otec působil v armádě a on se rozhodl jít v jeho stopách. Po dokončení střední strojírenské školy nastoupil na Vojenskou fakultu Oděského institutu pozemního vojska. Po jejím absolvování prošel všemi stupni vojenské služby. Byl velitelem čety, velitelem výcvikové čety, velitelem bojové čety, následně se stal velitelem výcvikové roty, velitelem roty kadetů a velitelem praporu. V roce 2007 s vyznamenáním absolvoval Národní akademii obrany Ukrajiny. Posléze byl jmenován náčelníkem štábu a prvním zástupcem velitele 24. samostatné mechanizované brigády v Javorově ve Lvovské oblasti. Předtím než stanul v čele operativního velitelství Sever, působil jako velitel 51. samostatné mechanizované brigády.

Jak Zelenskyj a jeho generálové řídí za války zem

Jedním z hlavních trumfů Ruska, když sestavovalo plány bleskové války proti Ukrajině, měla být podle serveru Ukrajinská pravda neschopnost kyjevského centra řídit ukrajinské regiony. Ve chvíli, kdy na ukrajinská města začaly dopadat ruské rakety, se ale Ukrajina semkla. Státní aparát, který Rusové považovali za neobratný, začal podle serveru po 24. únoru efektivně fungovat. Stal se oporou pro lidi, začal chránit ohrožené a pomáhat v nouzi. Svou roli v neposlední řadě sehrál příklad prezidenta Volodymyra Zelenského, kterému se v kritické chvíli podařilo převzít skutečné vedení, píše list Ukrajinska pravda.

Video placeholde
Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj? • Videohub

Prezidentovo rozhodnutí neopustit Kyjev, na které je jeho tým tak hrdý, je zajímavé ve dvou ohledech. Když měl Zelenskyj po ruce bez nadsázky apokalyptická data západních rozvědek, rozhodl se důvěřovat výpočtům vlastních zpravodajských služeb a armády, které tvrdily, že Rusko nedokáže obsadit hlavní město. A místo útočiště v jedné ze západních metropolí se prezident rozhodl spoléhal na svůj vlastní bezpečnostní systém a zřídil si štáb v tajném bunkru v Kyjevě. Tento utajený objekt vznikl ještě za sovětských dob. Je postaven tak, aby přežil i jadernou válku. 

Malý tým pro řízení velké země

S prezidentem spolupracuje malý stálý štáb, který je páteří jeho týmu. „Napovím vám: podívejte se, kdo byl s prezidentem v Buči po jejím osvobození. Nejčastěji jsou s ním teď stejní lidé. Je to (šéf prezidentské kanceláře Andrij) Jermak, (Jermakův zástupce Kyrylo) Tymošenko a (ministr infrastruktury Oleksandr) Kubrakov. Poblíž bývají také „bloggeři“, jak ukrajinská média říkají (Jermakovým poradcům) Oleksiji Arestovyčovi a Serhiji Leščenkovi, kteří komunikují s (dalším poradcem Mychajlem) Podoljakem,“ řekl jeden z vlivných členů týmu.

Zelenskyj se obecně zaměřuje na řešení problémů ve dvou hlavních oblastech: mezinárodní a obranné. Ve skutečnosti si prezident teprve se začátkem války uvědomil rozsah své odpovědnosti. Symbolicky se přesně shodovala s tím, co je zapsáno v ústavě – tedy zahraniční politika a obrana. Zelenského okolí přiznává, že na ostatní věci není dost času. Snad kromě ekonomiky.

Vojenský blok zastupují ministr obrany Oleksij Reznikov, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov a právě náčelník ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Do jednání vstupují i další vojenští velitelé, jejichž jména však úřad nezveřejňuje.