Ukrajina přeruší tranzit ruského plynu do Evropy. Na Česko to nebude mít dopad, uvedl Síkela

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU Zdroj: profimedia.cz

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU
Plynárna společnosti GTSOU v Kyjevě
3
Fotogalerie

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU ve středu ráno přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Oznámila to firma na svých internetových stránkách. Krok zdůvodnila aktivitami ruských okupačních sil. Upozornila, že ke splnění tranzitních závazků vůči evropským partnerům je možné dočasně přesměrovat tok plynu na propojovací bod Sudža, který se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou. Pokud Rusko tok plynu nepřesměruje, mohou dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu klesnout až o třetinu, varoval šéf ukrajinské státní energetické firmy Naftogaz Jurij Vitrenko. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že současná situace nebude mít vliv na dodávky plynu do České republiky.

Ruský plynárenský gigant Gazprom uvedl, že Ukrajina ho o plánovaném přerušení tranzitu přes Sochranovku informovala a navrhla přesun tranzitu na Sudžu. Navrhovaný přesun však ruská firma označila za technologicky nemožný.

Podle GTSOU současná situace znemožňuje přepravu plynu přes měřicí stanici Sochranovka a kompresorovou stanici Novopskov nacházející se na územích okupovaných ruskými vojsky. Novopskov je první kompresorovou stanicí v Luhanské oblasti. Ta je tranzitní cestou pro zhruba 32,6 milionu krychlových metrů plynu denně, což odpovídá téměř třetině celkového objemu ruského plynu přepravovaného přes Ukrajinu do Evropy.

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
• Videohub

Celková smluvní kapacita pro tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy činí 109 milionů krychlových metrů denně. Hlavní cestou pro ruský plyn do Evropy je nicméně plynovod Nord Stream 1 vedoucí po dně Baltského moře, napsala agentura DPA. Nord Stream 1 má kapacitu 55 miliard krychlových metrů plynu ročně.

GTSOU ve své zprávě poukazuje na zásahy okupačních sil do systému, například na nepovolené odčerpávání plynu. To podle zprávy ohrožuje stabilitu a bezpečnost celého ukrajinského systému pro přepravu plynu.

Šéf ukrajinského podniku Serhij Makogon sdělil agentuře Reuters, že ruské okupační síly začaly plyn určený k tranzitu do Evropy posílat do dvou regionů na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty.

Společnost GTSOU rovněž upozornila, že firmu Gazprom o hrozbách pro tranzit plynu v důsledku aktivit ruských okupačních sil opakovaně informovala a vyzývala k ukončení zásahů do provozu systému, ale bez výsledku. Gazprom dnes uvedl, že nevidí žádné důvody pro přerušení dodávek přes stanici Sochranovka. Dodal, že plní veškeré své závazky vůči odběratelům plynu v Evropě.

Podle Vitrenka by přerušení dodávek přes Sochranovku nemělo mít dopad na domácí ukrajinský trh.

Síkela: Česka se opatření prakticky nedotkne

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na Twitteru uvedl, že zastavení dodávek plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka nemá vliv na dodávky plynu do České republiky. Touto cestou do ČR proudí jen malá část dodávek, více než 99 procent plynu k nám přitéká z Německa. 

„Dodávky plynu do ČR jsou plynulé a tuzemské zásobníky se plní tempem přes 25 milionů kubíků za den, což odpovídá přibližně dvojnásobku denní spotřeby v létě. Současné tuzemské zásoby přesahují 1,25 miliardy kubíků a jsou více než dvojnásobné oproti loňsku,“ uvedl Síkela.

Společnost Net4Gas, provozovatel přepravní soustavy pro zemní plyn v ČR, zaznamenala nárůst tranzitu plynu přes Českou republiku ze západu na východ. „To naznačuje, že některé objemy tranzitu plynu mohly být přesměrovány z ukrajinského koridoru na severní exportní trasu například přes Bělorusko, Polsko a Německo,“ řekl mluvčí Net4Gas Vojtěch Meravý.

„Dodávky plynu do ČR poslední rusko - ukrajinský spor o způsob přepravy plyn přes ukrajinské území nikterak neovlivní a zřejmě nebude mít ani významnější cenové důsledky,“ řekl analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Stanice Sochranovka se podle něj nachází v Luhanské oblasti pod kontrolou Ruska dlouhodobě a spory, zda se odčerpává plyn, nebo se neodčerpává, nelze nezávisle ověřit.

„Nicméně je pochopitelné, že se Ukrajina snaží získat co největší kontrolu nad svým přepravním systémem, jehož poškození se obě válčící strany zatím úzkostlivě vyhýbají. I v případě naprostého přerušení přepravy plynu přes Ukrajinu, což není na pořadu dne, jsou k dispozici trasy přes Baltské moře a Polsko. Z pohledu evropských odběratelů jsou zatím závazky plněny,“ uvedl Gavor.