Západ stahuje smyčku kolem ruských oligarchů. Abramovič a Mordašov mají další potíže

Roman Abramovič přišel kvůli válce a sankcím o klub Chelsea, nyní mu USA chtějí zabavit dvě letadla.

Roman Abramovič přišel kvůli válce a sankcím o klub Chelsea, nyní mu USA chtějí zabavit dvě letadla. Zdroj: Reuters

Ocelářský magnát Alexej Mordašov se snaží přeorientovat svůj byznys, připouští však potíže.
Roman Abramovič přišel kvůli válce a sankcím o klub Chelsea, nyní mu USA chtějí zabavit dvě letadla.
Jachta Alexeje Mordašova Nord je v bezpečí Vladivostoku, sankce ale dopadají na jeho Severstal.
Německé úřady v březnu zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v hodnotě 600 milionů dolarů.
5
Fotogalerie

Ruští byznysmeni s vazbami na Kreml čelí na Západě stále rozsáhlejším postihům. V reakci na poslední balík unijních sankcí minulý týden rezignoval na funkci šéfa internetové firmy Yandex její zakladatel Arkadij Volož. Nové americké kroky způsobují další potíže ocelářskému magnátovi Alexeji Mordašovovi. Washington míří i na byznysmena Romana Abramoviče, jemuž plánuje zabavit dvě letadla.

Mordašov, který ovládá ocelářské impérium Severstal a je jedním z nejbohatších Rusů, musí hledat stále nové způsoby, jak udržet v chodu svůj byznys. Po Británii a EU na něj před pár dny uvalil sankce i Washington. Už předchozí postihy donutily Mordašova více se orientovat na asijské, africké a jihoamerické trhy. Bloomberg ovšem informoval, že asijští kupci po Severstalu chtějí výrazné slevy, čímž se některé výrobky oceláren stávají nerentabilními.

Mordašova odřízli do dvaceti minut

Sám ruský podnikatel koncem května připustil, že mu sankce způsobují potíže. „Nemůžeme s jistotou říct, že udržíme objemy výroby,“ řekl podle webu Eurometal.net během diskuze na Všeruském ekologickém fóru. Po zásahu Washingtonu si postěžoval médiím, že reakce některých amerických partnerů byla okamžitá, softwarové společnosti ho údajně odřízly od svých služeb do dvaceti minut.

Přestože Roman Abramovič na americkém sankčním seznamu není, našel si Washington cestu, jak na něho tlačit. Americké úřady ho obvinily z porušení sankcí při vývozu dvou letadel do Ruska bez požadované licence a soud podepsal příkaz k jejich zabavení. Stroje jsou však mimo dosah USA, Boeing 787-8 Dreamliner v hodnotě 350 milionů dolarů v Dubaji a Gulfstream G650ER za šedesát milionů v Rusku.

„Tito bohatí oligarchové pomohli vytvořit prostředí, které Rusku umožnilo vést válku na Ukrajině,“ citoval Bloomberg představitele FBI Michaela Driscolla. „Zabavení jejich cenného majetku, včetně těchto dvou letadel, je jen jedním ze způsobů, jak americká vláda volá k odpovědnosti ty, kteří porušují zákony USA a podporují Rusko v jeho pokusu dobýt suverénní stát. Naše práce teprve začala a my už neustoupíme,“ vzkázal Driscoll.  

Abramovič se chce v EU kvůli sankcím soudit

Podnikatel Abramovič už delší dobu čelí problémům v Evropě. Na konci května dokončil prodej londýnského fotbalového klubu Chelsea za 2,5 miliardy liber, přibližně 72,5 miliardy korun, konsorciu vedenému americkým investorem Toddem Boehlym. Podmínkou britské vlády bylo, aby v zemi sankcionovaný byznysmen neměl z prodeje žádný prospěch. Bylo dohodnuto, že celá částka půjde na jeho zmrazené konto v britské bance a poté bude převedena na dobročinné účely.

Oligarcha je terčem sankcí také v EU, ale odmítá se s tím smířit. Podle webu Politico patří mezi dvacítku vlivných ruských podnikatelů, kteří podali na společenství žalobu, a chtějí si tak zajistit přístup ke zmrazenému majetku a unijním vízům. Totéž učinil i Mordašov.

Mezi dalšími stěžovateli jsou zakladatel investiční skupiny Alfa Group Michail Fridman, jeho bývalý byznysový partner Pjotr Aven či miliardář se širokými aktivitami Ališer Usmanov. Unijní státy už zbavily mimo jiné Usmanovovu jachtu Dilbar v hodnotě 600 milionů dolarů či Avenovu vilu na Sicílii.

EU v podobných právních sporech nebývá nejúspěšnější. Podle studie Evropského parlamentu mezi lety 2008 až 2015 prohrála zhruba dvě třetiny pří. Soudy se však mohou táhnout roky a podle Politica ani úspěšné řízení nemusí znamenat, že se oligarchové k majetku dostanou. Sedmadvacítka totiž vydává každý rok nové seznamy a postižení na nich mohou zůstat s jiným zdůvodněním. V minulosti to byl případ ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče.   

Oligarchové už přišli o miliardy

Sankce působí ruským byznysmenům potíže i doma. Před pár dny doladěný unijní balík, který mimo jiné obsahuje ropné embargo, dopadl i na Volože, který vzápětí odstoupil z vedení „ruského Googlu“. Yandex samotný postižen není, Voložův krok ale nezabránil akciím firmy v poklesu. Volož přitom nebyl prvním vysoce postaveným představitelem společnosti, který se v poslední době z vedení stáhl.

Přesné dopady sankcí na oligarchy je obtížné vyčíslit. Magazín Forbes v dubnu zařadil do svého žebříčku světových miliardářů 83 Rusů, o 34 méně než loni. Podle něj ruští miliardáři meziročně přišli v průměru o 27 procent majetku. Mezi nejpostiženější patřil s téměř šestnácti miliardami i Mordašov, který podle Forbesu ztratil více než polovinu svého majetku. Abramovič přišel o necelých osm miliard a Volož z žebříčku vypadl.

Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům

Video placeholde
• Videohub