Babiš chtěl jen uspokojit své voliče a znemožnil další vládě podnikat další kroky, tvrdí Topolánek

Video placeholde

Coby sebevražedný optimista, jak sám sebe charakterizuje, věří expremiér Mirek Topolánek, že věci mohou jít správným směrem, když se o to všichni přičiníme. Současně si ale uvědomuje, že 70 % společnosti to vidí jinak, a připouští, že částečně oprávněně. „Řešíme problémy, o kterých jsme doufali, že už nepotkáme. Spousta lidí je dneska znejistělých a naštvaných. Měli by být naštvaní především na sebe, ale to už tak je, že lidé vždycky hledají viníka někde jinde,“ říká s tím, že myslet si, že stát je tu od toho, aby občanům zajistil bohatství a štěstí, je mýlka. 

Pomoc patří sociálně, nebo zdravotně znevýhodněným, ti ostatní by se měli podívat do zrcadla a položit si otázku, jestli udělali dost.

Minulé dvě vlády dohlédly podle Mirka Topolánka jenom k příštím volbám, viděly svoje „kobliháře“ a ty uplácely, aniž by přihlížely k nějaké evaluaci rizik, kterou musí brát v potaz každý státník. Navíc mají na svědomí sérii chybných rozhodnutí. Ta spočívala mimo jiné v zastavení tendru na výstavbu Temelína, aniž by vypsaly nový, neprodloužení kontraktu s Norskem na jednu třetinu plynu, který k nám teče, protože údajně nebyl potřeba, nebo finanční práškování, jehož výsledkem je enormní zadlužení.

„Speciálně v této situaci, kdy bychom potřebovali se postarat o spoustu lidí a řešit spoustu problémů a mimořádných investic, tak my ten prostor pro zadlužování nemáme jenom proto, že chtěl Babiš uspokojit své voliče a prostě tím práškováním, těmi natištěnými penězi sebral každé další vládě prostor pro jakékoliv kroky,“ zazlívá předsedovi hnutí Ano neuvážené rozdávání. „Snaha se z toho vyvinit je legitimní, ale to mě na tom tak neděsí. Politici prostě lžou, vymýšlejí si a jsou populističtí, mě na tom nejvíc trápí to, že spousta lidí tomu věří. Toto vypovídá víc o těch lidech než o tom politikovi,“ dodává.

Naopak vytýkat současnému kabinetu Petra Fialy, že neplní programové prohlášení, považuje za nekorektní. Vznikalo prakticky v jiné době, teď je vláda v situaci, kterou nemusela v uplynulých třiatřiceti letech řešit žádná jiná. Čelí souběhu několika krizí. Ten jí může nejen zlomit vaz, ale v případě, že Vladimir Putin naplní svá slova a odstřihne Evropu od ruského plynu, taky proměnit polistopadové paradigma, a to nejenom v České republice. „To, když se stane, tak vidím černé scénáře i jako optimista. Tohle nemůže fakticky ustát žádná vláda tuhle situaci, protože zloba lidí nepůjde proti těm, kteří to způsobili, různým Timmermansům v Bruselu anebo nejrůznějším soudruhům, kteří tam prosazují ty věci. Půjde proti lidem, kteří teď zrovna vládnou,“ varuje Topolánek.

Celý rozhovor také na Reflex.cz >>>