Západní sankce jsou plné děr. Kalašnikov dál vyváží a ruští zbrojní magnáti žijí bez postihů

Symbol ruské agrese Z na Kalašnikovu. Firma přes sankce zřejmě nadále prodává část své produkce na Západ.

Symbol ruské agrese Z na Kalašnikovu. Firma přes sankce zřejmě nadále prodává část své produkce na Západ. Zdroj: Profimedia

S legendárními Kalašnikovy se učí za války zacházet i ukrajinské ženy. Firma je zřejmě nadále schopná prodávat část výrobků na Západ.
Sankce dosud nedopadly na hlavního vlastníka společnosti Kalašnikov Alana Lušnikova.
Postihům uniká i šéf společnosti Almaz-Antej Jan Novikov.
Společnost Almaz-Antej vystavovala na jaře v Saúdské Arábii a její šéf Jan Novikov není na sankčním seznamu.
Systém protivzdušné obrany S-400 od společnosti Almaz-Antej podle Kyjeva selhává proti západním raketám a vedení firmy tak má potíže.
7
Fotogalerie

Západ se snaží stále novými sankcemi přimět Kreml k zastavení útoku na Ukrajinu. Postihům se přesto poměrně úspěšně vyhýbají ti, kteří ke krveprolití přispívají nejvíce. Řada v ruském obranném průmyslu působících firem a zbrojních magnátů na sankčních seznamech stále chybí. A legendární společnost Kalašnikov, která je na černé listině už od roku 2014, si zřejmě našla cesty, jak dále prodávat své zboží do desítek zemí včetně západních.

Spojené státy na konci minulého měsíce uvalily na Rusko nové kolo sankcí a mezi postižené se dostal i významný zbrojařský konglomerát Rostěch. Pod něj patří například společnost United Aircraft Corporation (UAC), která vyrábí stíhačky Suchoj a MiG.

„Zacílení na ruský obranný průmysl sníží schopnosti prezidenta Vladimira Putina vést válku proti Ukrajině, které byly již nahlodané špatnou morálkou, narušenými dodavatelskými řetězci a logistickými selháními,“ vysvětlovala ministryně financí Janet Yellenová.

Lušnikov uniká sankcím a prodává na Západě přes pochybné subjekty

Jenže speciální zpráva Reuters posléze přinesla zjištění, že přinejmenším čtrnáct ruských firem z oblasti obranného sektoru a tři desítky zbrojařů nejsou dosud nijak trestáni ani v USA, ani v Evropské unii či Británii. Patří mezi ně například Alan Lušnikov, největší podílník ve společnosti Kalašnikov, známé především svými útočnými puškami AK-47.

Společnost podle svých webových stránek a výroční zprávy produkuje 95 procent ruské výroby kulometů, odstřelovacích pušek, pistolí a dalších ručních střelných zbraní. Někdejší náměstek ministra dopravy Lušnikov přitom vlastní 75 procent akcií firmy, na niž Západ uvrhl postihy už v roce 2014 po ruské anexi Krymu.

Ukrajinský web Ekonomična Pravda (EP) navíc v posledních dvou měsících přinesl dvěinvestigace, které ukazují, že Kalašnikov zřejmě některé své civilní produkty dále prodává i na Západ prostřednictvím nenápadných firem takřka bez zaměstnanců, Alfa Precision a EDGun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!