Pod lupou: Dluhopisy s podezřele vysokým výnosem představují riziko, varují ekonomové

Video placeholde

Finanční investice jsou v době růstu velkým lákadlem. Je ale třeba zvážit, jak při skladbě portfolia postupovat. Snadným řešením mohou být výnosné dluhopisy, ty ale mají i svou odvrácenou stranu. Shodli se na tom experti Patria Finance v rámci kulatého diskusního stolu Pod lupou pořádaného deníkem E15.

Vysoký výnos je často vykoupen značnou mírou rizika. „Je dobré se vyhnout dluhopisům, které považujeme za příliš rizikové. Poznají se tak, že nesou podezřele vysoký výnos. Ten ale v současné situaci nemusí být nijak opticky vysoký, bavíme se o šesti a více procentech. Jedná se o firemní dluhopisy, nikoliv státní, ty naopak považujeme za vhodnou defenzivní složku portfolia,“ uvádí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

To potvrzuje i obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský. „V poslední době se takové dluhopisy objevily na trzích. Čím jsou výnosnější, tím větší nesou i riziko.“

Odborníci v současnosti své klienty nabádají k určité vyváženosti mezi výnosem a rizikem. „Během posledního hospodářského cyklu se opět blížíme k dluhové bublině. I z tohoto pohledu představují dluhopisy určité riziko,“ dodává senior akciový analytik Branislav Soták.

Ekonomika v poslední době zažila několik zneklidňujících momentů, o recesi se ale stále mluvit nedá. „Jsme v takové zvláštní situaci. Před koncem minulého roku došlo na akciových trzích k propadu, který dosáhl bezmála dvaceti procent. Překvapila nás reakce americké centrální banky Fed, která upustila od zpřísňování monetární politiky. To finančnímu trhu koupilo nějaký čas. Akcie jsou tedy nadále atraktivní,“ popisuje Soták. Jako vhodné investiční příležitosti zmiňuje technologické firmy, které jsou dlouhodobě úspěšné.

Investoři se ale nemusí obávat ani krátkodobých obchodů. „V případě krátkodobých příležitostí bych sledoval vývoj jednotlivých akciových indexů a chování centrálních bank. Ty sice připravily takové prostředí, které dočasně omezilo volatilitu. Nebude to ale trvat dlouhodobě. Na případném vrcholu bych uzavíral dlouhé pozice,“ tvrdí hlavní makléř Marek Trúchly.

Konec hospodářského cyklu také nahrává spíš aktivní správě investičních aktiv. „Každý investor by si měl portfolio pravidelně kontrolovat. Určitě není vhodné nakoupit instrumenty a pak je nechat ležet ladem,“ vysvětluje Kovalovský.

Ekonomové se shodují i na ověřeném pravidle, že je dobré svou strategii prodiskutovat s odborníky a nechat si poradit.

Zbohatnout se dá třeba i na poklesu cen instrumentů, vyžaduje to ale jistou dávku zkušeností. „Tuto variantu je možné použít jako zajištění portfolia. Je ovšem třeba zmínit, že spekulace na pokles ale není nic jednoduchého,“ uzavírá diskusi Trúchly.