OBRAZEM: Rekonstrukce Výstaviště v Holešovicích pokračuje. Letos proinvestuje téměř 200 milionů

Výstaviště Praha

Výstaviště Praha Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V bývalém podniku U Primasů již vznikl multifunkční prostor pro pořádání různých akcí
Rekonstrukcí procházejí i komunikace
Rekonstrukcí procházejí i komunikace
Venkovní prostory výstaviště zdobí designové prvky
Předseda  představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl
60
Fotogalerie

Pražský magistrát loni investoval do rozvoje holešovického Výstaviště 160 milionů korun, letos by to mělo být ještě více. Zrekonstruovaný již je první ze čtyř Křižíkových pavilonů a vznikl nový skatepark. Letos by měly začít rekonstrukce dalšího pavilonu a divadla Spirála, pokračovat bude přestavba restaurace Bohemia na reprezentační sál. Provoz má odstartovat i restaurace Pražan.

Do finále se blíží smutný příběh vyhořelého křídla Průmyslového paláce. Praha jeho celkovou rekonstrukci a dostavbu plánuje již delší dobu a tendr na zhotovitele je ve fázi otevírání nabídek. Následně bude muset magistrát vybrat nejlepší nabídku, schválit ji a počkat na vypršení odvolacích lhůt. Podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka by práce měly začít tento rok. 

Areál Výstaviště Praha provozuje stejnojmenná městem vlastněná firma. Předseda představenstva Tomáš Hübl k projektům uvedl, že oprava prvního z pavilonů u Křižíkovy fontány zahrnovala kompletní úpravy interiéru, nové vytápění a vzduchotechniku a také rolety, které umožňují regulovat světlo pro různé příležitosti. Práce podle něj vyšly asi na 50 milionů, s rekonstrukcí dalšího pavilonu by se mělo začít v květnu.

Již v květnu má začít i oprava divadla Spirála, které nefunguje od povodní v roce 2002. Vyjde asi na 200 milionů a bude zahrnovat vybudování druhé scény. Divadlo chce Výstaviště provozovat samo včetně dramaturgie, stejně jako Křižíkovu fontánu. K té podle Hübla vznikla studie přestavby, která by měla umožnit její využití pro více typů akcí. Studii nyní posuzují památkáři, kteří v areálu musejí schvalovat všechny úpravy.

Koncem dubna oficiálně otevřel také nový skatepark ve spodní části areálu v místě bývalého Bruselského pavilonu. Letos se má následně rozšířit o zázemí pro sportovce a osvětlení. V plánu je také rozšíření přilehlého bikeparku a na jaře příštího roku bude hotová restaurace Bohemia. Ta se změní na víceúčelový sál.

Stejně tak v bývalém podniku U Primasů již vznikl multifunkční prostor pro pořádání různých akcí. Restaurace Pražan si svou funkci zachová a již je opravena, hledá nového provozovatele. Původní, který plánoval v podniku otevřít minipivovar, podle náměstka Vyhnánka kvůli insolvenci skončil.

Vyhnánek hovořil i o financování Výstaviště. Vedení města podle něj nedávno schválilo nový způsob financování, kdy Výstaviště stejně jako dosud platí nájem, ale jeho velká část se odvíjí od výnosů z pronájmů pro různé veletrhy a další akce. Cílem je, aby v obdobích krize, jako je právě teď, město svoji vlastní firmu neposílalo do insolvence.

Podívejte se, jak Výstaviště Praha aktuálně vypadá: