Z poloviny vyrábíme tvrďáky. Nejoblíbenější je zelený medvídek, říká šéfka továrny na bonbony

Video placeholde
Želé bonbony
Formičky na želé bonbony
V továrně Sfinx se vedle tvrdých bonbonů vyrábějí i gumové
Výroba želé bonbonů
Obaly na želé bonbony Jojo Vexta
23
Fotogalerie

Miliony kilogramů tvrdých bonbonů značek Bon Pari, Hašlerky či Lentilky a želé bonbonů Jojo opouští ročně výrobní linky továrny Sfinx v Holešově. Závod produkuje cukrovinky už 156 let.

“Továrna Sfinx nejen patří mezi nejstarší továrny na cukrovinky v Česku, ale také je největším výrobcem bonbonů v sortimentu Nestlé,” říká mluvčí Nestlé Česko Robert Kičina. První bonbony tam vyrobil Philip Kneisl už v roce 1863 a za pár let se z jeho závodu stala velkovýroba.

Továrna dnes podle ředitelky výroby Dagmar Spiškové vyrobí 16 500 tun bonbonů ročně. Z toho polovinu tvoří tvrdé bonbony, takzvané tvrďáky, a zbytek jsou želé bonbony. “Nejoblíbenější jsou želé Jojo Medvídci a konkrétně zelená barva,” říká Spišková. 

Padesát čtyři procent produkce směřuje na český a slovenský trh, zbývající množství jde na export. Bonbony vyrobené v Česku tak putují do Ruska, Polska, Spojených států nebo Velké Británie, kde se donedávna mluvilo o hrozbě tvrdého brexitu. “Odchod Velké Británie z Evropské unie bez dohody by znamenal na jisté období omezit výrobu, protože nejsme připraveni na tvorbu dokumentace,” poznamenala Spišková.

Závod Sfinx patří pod českou pobočku švýcarského gigantu Nestlé. Ten v Česku vyrábí ještě čokoládu v olomoucké továrně Zora a bezmasé pokrmy Garden Gourmet v továrně Tivall v Krupce. Zisk Nestlé Česko loni stoupl meziročně o 1,6 procenta na 578 milionů korun. Tržby klesly na 10,5 miliardy korun.

Podívejte se, jak se vyrábějí bonbony: