Bookmakeři: Favority voleb jsou Zbyněk Linhart, Lumír Aschenbrenner a Miroslava Němcová

Poslankyně ODS Miroslava Němcová

Poslankyně ODS Miroslava Němcová Zdroj: Archiv Blesku

Největšími favority senátních voleb jsou podle bookmakerů současní senátoři Zbyněk Linhart (za STAN+SLK, 1,1:1), Lumír Aschenbrenner (ODS, 1,2:1) a poslankyně Miroslava Němcová (ODS, 1,22:1). Kurz 1,3:1 a nižší mají ještě senátoři David Smoljak (STAN), Milan Štěch (ČSSD), Tomáš Goláň (za SEN 21), Ivo Valenta (za Soukromníky) a starosta Vrchlabí Jan Sobotka. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří. Sázky na volby zatím dosáhly zhruba pět milionů korun.

„Sázkaři zatím u Tipsportu nasázeli na nové senátory přes dva miliony korun. Zájem je především o známá jména. Třeba o miliardáře Iva Valentu za Uherskohradišťsko nebo dlouholetého politika a bývalého předsedu Senátu Milana Štěcha. Nejčastěji se ale na tiketech objevil kandidát za Znojemsko, znojemský starosta Jan Grois (ČSSD),“ uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Podle mluvčí Chance Markéty Světlíkové sázky na senátní volby nejsou doménou velké skupiny sázkařů, ale tím spíš se na ně zaměřují a specializují někteří sázející, mnohdy i přímo profesí politologové. „Proti jejich informacím a znalostem v politice to mají bookmakeři složité. A při senátních volbách bývají úspěšní. Přece jen politika není až tak nevyzpytatelná jako sportovní utkání,“ podotkla Světlíková.

Podle hlavního bookmakera Fortuny Michala Hanáka stojí za zmínku brněnské souboj mezi bývalým ředitelem tamní fakultní nemocnice Romanem Krausem (ODS, 1,65:1) a bývalou veřejnou ochránkyni práv Annou Šabatovou (za Zelené+SEN 21, 2,6:1). Jak dále uvedl, v Praze 5 bookmakeři čekají vyrovnaný soubor mezi bývalým velvyslancem a ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským (za ODS, STAN a TOP 09, 1:8,1) a současným senátorem Václavem Láskou (SEN 21, 2:1).

„Volby do Senátu se konají vždy tak trochu na pozadí, z pohledu sázkařů jde ale rozhodně o zajímavou příležitost. Výsledky právě těchto voleb totiž naši klienti historicky predikují velmi přesně a pro nás je těžké udržet bilanci alespoň vyrovnanou, úspěšnější bývají sázkaři,“ doplnil Hanák.

První kolo senátních voleb se uskuteční 2. a 3. října, druhé kolo o týden později. Do druhého kola postoupí dva nejlepší z kola prvního. V případě, že některý z kandidátů získá v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo. Senátní volby se konají vždy v sudých letech ve 27 volebních obvodech z celkových 81. Letos svůj senátorský post obhajuje 18 kandidátů, před dvěma lety jich bylo o čtyři méně.

Z 27 volebních obvodů je největší konkurence v Kladně, Karviné a obvodu Ostrava-město, kde se zaregistrovalo 13 kandidátů. Ve Strakonicích, Praze 9, Kolíně, Hradci Králové, Brně-město a v Přerově jich je 11. Naopak pouze čtyři kandidáti jsou v Trutnově. Ve Vyškově a Uherském Hradišti po pěti.