EU nemá žádný plán B pro případ vítězství Le Penové, i když by zřejmě znamenalo její konec

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: ČTK/EPA/Reu

Francois Fillon
Francois Fillon
Francois Fillon
Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon
6
Fotogalerie

Ve Francii může nastat situace, že do druhého kola prezidentských voleb postoupí dva euroskeptičtí kandidáti. Zatímco představa Marine Le Penové či Jeana-Luca Mélenchona u evropských diplomatů vyvolává obavy, o ostatních favoritech a jejich schopnostech prosadit potřebné změny si iluze rovněž nedělají. Přesto EU nemá plán, jak v případě výhry kandidátů prosazujících radikální změnu postavení Francie v rámci unie postupovat.

„Jestli Marine Le Penová ve volbách zvítězí, Evropská unie tak, jak ji známe, přestane existovat,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou anonymity zkušený evropský diplomat, jenž dříve služebně působil v Paříži. „Pak bychom se museli zamýšlet nad dalšími modely… Žádný plán B neexistuje,“ dodal s tím, že Bruselu naskakuje husí kůže.

Ředitel záchraného fondu eurozóny Klaus Regling ovšem pochybuje o tom, že by Le Penová získala potřebnou podporu k tomu, aby změnila francouzskou ústavu za účelem vyvedení země z EU či eurozóny. „Přinesla by však stagnaci, Francie by zůstala na místě a dál se potýkala s neduživým růstem ,“ dodal Regling.

Další diplomaté agentuře Reuters prozradili, že Francie potřebuje v první řadě takovou hlavu státu, která dokáže rozhýbat přeregulovaná ekonomická odvětví a těžkopádný trh práce. Takové kroky by podle nich měly Francii napomoci zvrátit hospodářské zaostávání za Německem, jež trvá už dvě dekády.

Jenže ohledně kandidátů, kteří právě s takovými sliby do voleb vstupují, panují mezi zdroji Reuters rovněž pochyby. Centrista Emmanuel Macron ani Francois Fillon podle nich nemají dostatek vize ani autority potřebné změny prosadit.

Podívejte se, jak to vypadalo na posledním předvolebním shromáždění Marine Le Penové: