Čižinského hnutí povládne Praze 7 v koalici s Piráty a Zelenými

V Praze 7 se na koalici domluvily Praha Sobě (PS) a koalice Pirátů a Zelených. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít většinu 21 hlasů. Zda bude starostou nadále Čižinský, není jasné. Dohodu musí ještě ve středu schválit členská schůze Zelených. Volby v Praze 7 vyhrála PS se ziskem 55,48 procenta hlasů a získala většinu 18 zastupitelů. V minulém volebním období vládly v sedmé městské části PS a sdružení PRO 7 (SZ, Piráti, SNK-ED a nezávislí).

„Chceme pokračovat ve skvělé spolupráci z předchozího období a já chci osobně dopracovat oblast dopravy na Praze 7 do bezpečné a klidné městské části,“ uvedl Mirovský. Z pozice místostarosty měl dopravu na starosti také v minulém volebním období.

Ve vedení radnice by měla mít v devítičlenné radě koalice Zelených a Pirátů jedno křeslo. Zbylá obsadí zástupci PS. „Vše ještě musí schválit naše členská schůze ve středu,“ uvedl Mirovský. Zda bude starostou nadále Čižinský, zatím nebylo definitivně rozhodnuto. Čižinský totiž s PS jedná o možné koalici rovněž na magistrátu, a to s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), a mohl by tak usednout ve vedení Prahy.

Do zastupitelstva Prahy 7 se kromě PS dostala ještě další čtyři kandidující uskupení. Čtyři mandáty získala koalice ODS, Svobodných a Soukromníků, tři zastupitele má kandidátka Pirátů a Zelených a po dvou mandátech dostaly ANO a koalice Spojené síly pro Prahu 7 (TOP 09 a STAN).

Praha 7 zahrnuje Holešovice, Bubny a části Bubenče a Libně a podle webu radnice má přes 42 tisíc obyvatel. Úřad Prahy 7 slouží také jako obec s rozšířenou působností pro městskou část Troja, která má svou radnici.