Rezignace Čižinského může do Sněmovny posunout Hayata Okamuru. Herman se chce soustředit na Senát

Hayato Okamura

Hayato Okamura Zdroj: Blesk - Mária Rušinová

Místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman
Jan Čižinský a sdružení Praha Sobě
3
Fotogalerie

Pokud místopředseda KDU-ČSL Daniel Herman zvítězí ve druhém kole senátních voleb na Chrudimsku, okamžitě rezignuje na post náhradníka v Poslanecké sněmovně. Řekl to s tím, že Senát považuje za svou prioritu. Herman je za Prahu prvním náhradníkem KDU-ČSL za zvoleného poslance Jana Čižinského, který by mohl složit mandát kvůli případnému vstupu do pražské rady. Do Sněmovny by se v takovém případě dostal i druhý z bratrů Okamurů Hayato, který je druhým náhradníkem Čižinského.

„Senát je pro mě prioritou. Když budu v sobotu zvolen, okamžitě rezignuji na pozici náhradníka v Poslanecké sněmovně,“ řekl Herman. Upřesnil, že by v takovém případě obratem poslal předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) notářsky ověřený zápis o své rezignaci.

„S Janem Čižinským postup koordinujeme, není to tak, že bychom se něčím překvapili. Známe se dlouho z působení v pražské KDU-ČSL,“ doplnil Herman, který v prvním kole senátních voleb na Chrudimsku skončil s 15,13 procenta druhý za Janem Teclem z ODS, který získal 15,44 procenta.

Čižinský už dříve uvedl, že pokud by zasedl v pražské městské radě, vzdal by se poslaneckého mandátu. V Praze letos vedl do voleb uskupení Praha Sobě, které skončilo třetí a získalo v 65členném zastupitelstvu 13 mandátů. Nyní Praha Sobě jedná s Piráty a s koalicí Spojené síly pro Prahu, kteří získali rovněž po 13 mandátech, o vytvoření společné pražské rady.

Herman je prvním náhradníkem za poslance Čižinského na sněmovní kandidátní listině lidové strany v hlavním městě, Hayato Okamura figuruje na místě druhém. Pokud by Herman v senátním finále porazil Tecla a Čižinský následně bez konzultací s náhradníky opustil Sněmovnu, poslanecký mandát by vznikl bývalému ministru kultury a senátní by mu zanikl. Na Chrudimsku by se musely konat nové volby.

Herman se ale může pozice sněmovního náhradníka předem vzdát. Pak by za lidovce nastoupil do poslaneckých lavic starší bratr předsedy protiimigračního hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Hayato Okamura. „Samozřejmě budu případně postupovat tak, aby získaný senátní mandát panu Hermanovi nezanikl a své kroky budu s náhradníky koordinovat,“ řekl Čižinský.

Tlumočníka Hayato Okamuru a místopředsedu dolní komory Tomia Okamuru dělí příslušnost k politickým stranám i názory. Hayato Okamura se například angažoval v pomoci uprchlíkům a o svém sourozenci Tomio Okamurovi v jednom z rozhovorů řekl, že se z něho stal populista, který se chytá všech možností, jak se udržet na politickém výsluní.