ANO vyhraje v až devíti krajích, odhadují bookmakeři

Drive-in volební stanoviště na Letné pro ty, který jsou v karanténě nebo izolaci

Drive-in volební stanoviště na Letné pro ty, který jsou v karanténě nebo izolaci Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše vyhraje víkendové krajské volby v osmi až devíti krajích ze 13. Vyplývá to z kurzů sázkových kanceláří. Téměř jisté vítězství má ANO podle bookmakerů v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Naopak v Libereckém kraji má na vítězství kurz 8:1. Volby se konají v pátek a v sobotu.

„Určitě bude zajímavé sledovat, jak se COVID-19 propíše do volební účasti a preferencí voličů v jednotlivých krajích. Jak už to bývá, zejména vládní strany budou tak trochu skládat účty a sklízet plody své práce. Současný vývoj epidemie jejich pozici oslabuje, návrat (ministra zdravotnictví - pozn. red.) Romana Prymuly do první linie ale tento trend do jisté míry vyvažuje. Vítězství každopádně nemusí nutně znamenat pozici v radě či post hejtmana, při sestavování koalic může rozhodovat každý hlas a mandát,“ uvedl hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák.

Ve středních Čechách se podle něj očekává ofenziva hnutí STAN s podporou KDU-ČSL a SNK ED (1,7:1) a ODS s podporou Strany soukromníků ČR, Koruny České, Klubu angažovaných nestraníků a Konzervativní strany (2,6:1). V závěsu zůstává ANO (3,6:1), na konci odhadů jsou KSČM (100:1) a Trikolora (100:1).

Relativně vyrovnané jsou kurzy mezi ANO a ODS v Plzeňském kraji, Jihočeském kraji a v Královéhradeckém kraji.

Proti tomu jasným lídrem voleb v Ústeckém kraji je ANO (1,03:1), hluboko za ním jsou Piráti (11:1) a hnutí STAN (11:1). „Podobně také v Karlovarském kraji by ANO (1,1:1) mělo dominovat, o druhé místo svede boj Koalice STAN, TOP09, KOA, VPM (10:1) a Piráti (11:1). Liberecký kraj by měla opanovat koalice SLK (Starostové pro Liberecký kraj s podporou USZ, Spolehnutí) v kurzu 1,3:1, solidní pozici má i ODS (4,5:1), ANO a Piráti (oba 6,1:1,“ doplnil Hanák.

Podle bookmakerů Tipsportu a Chance není hnutí ANO favoritem ani v Jihočeském kraji (1,84:1) a na Zlínsku (2,89:1). U těchto společností se dá rovněž sázet na volební účast. Bookmakeři očekávají, že nepřesáhne 29 procent (1,8:1). V posledních krajských volbách před čtyřmi lety byla 34,57 procenta.