Karty jsou rozdané v Drahošův prospěch, Zeman musí mobilizovat, píše slovenský tisk

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: E15 Michael Tomeš

Zdá se, že ve volbách českého prezidenta jsou po prvním kole hlasování karty rozdané pro akademika Jiřího Drahoše. Úřadující prezident Miloš Zeman má ovšem stále šanci na znovuzvolení, potřebuje ale získat nové voliče a naopak znejistit voliče protikandidáta, napsal slovenský tisk.

"Pro Drahoše nemusí být druhé kolo ani zdaleka konečnou stanicí. Právě naopak, momentálně se zdá, že karty jsou rozdané v jeho prospěch," napsaly Hospodárske noviny. Dodaly, že pokud by jen polovina voličů dalších čtyř neúspěšných kandidátů, kteří po prvním kole podpořili Drahoše, tuto výzvu uposlechla, znamenalo by to odchod Zemana do důchodu.

Zeman nejen svou kampaň před volbami, ale i pět let v prezidentském úřadu podle listu "totálně překoučoval". "Kontroverzními výroky, chováním nedůstojným nejvyššímu úřadu ve státě a konflikty s politickými oponenty i médii rozdělil společnost tak, jak se to ani zdaleka nepodařilo jeho předchůdcům, Václavu Havlovi, dokonce ani Václavu Klausovi, který by si se Zemanem, co se týče osobní samolibosti a ješitnosti, mohl podat ruku," poznamenaly Hospodárske noviny.

Informace o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>

Podle listu Denník N si je Zeman vědom, že když chce zůstat v prezidentském úřadu v dalším funkčním období, musí mnohem efektivněji mobilizovat své přívržence a potenciální voliče. "Na rozdíl od trochu nemastného-neslaného a při veřejných vystoupeních často nejistého Drahoše je Zeman obratný diskutér a bytostní populista, který běžně a velmi šikovně lže, vodí za nos, používá podpásové údery a ví, že jeho voličům se to líbí, nebo jim to alespoň nevadí," napsal deník.

List očekává, že Zeman bude zneužívat svou funkci a možnost pořádat předvolební kampaň z pozice hlavy státu a za peníze daňových poplatníků.

"Může počítat s podporou Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, komunistů a krajní pravice Tomia Okamury, plus s podporou některých politiků opozičních demokratických stran, například ortodoxního křídla sociálních demokratů. Ti všichni Zemana ve funkci prezidenta potřebují a budou mu pomáhat s mobilizací voličů," předpokládá list. Dodal, že Zeman může počítat i s podporou medií ve vlastnictví Babiše a dalších oligarchů, kteří například mají své obchodní zájmy v Rusku a v Číně.

Přehled kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš

"Ti všichni spolu se Zemanem udělají všechno nejen pro mobilizaci vlastních voličů, ale i proto to, aby znejistili voliče druhé strany. Je třeba z jejich strany očekávat velmi tvrdou a špinavou kampaň plnou falešných zpráv, konspirací a nevybíravých osobních útoků," soudí deník.

Podle listu je odchod Zemana z Pražského hradu podmínkou toho, aby Česko neovládlo účelové autoritářské spojenectví Zemana, Babiše a extremistů. To ale neznamená, že případný odchod současného prezidenta do politického důchodu problémy vyřeší a česká demokracie již bude v bezpečí, míní deník.