Láska chce pomoci nestraníkům do Senátu. Pro volby do horní komory založil nové hnutí

Václav Láska

Václav Láska Zdroj: CTK

Pomoci kandidátům do Senátu z řad nestraníků, kteří budou hájit principy liberální demokracie, chce se svým novým hnutím senátor Václav Láska (dříve Zelení). K důvodům vzniku hnutí s názvem Senátor 21 podle něj patří mimo jiné snaha čelit záměrům politiků, kteří usilují o zrušení horní komory.

"Hnutí podle něj reaguje na současný stav politiky v České republice, kdy je potřeba ochrany demokratických institucí státu a základních náležitostí demokratického právního státu, které jsou nyní potenciálně v ohrožení," uvedl Láska v tiskové zprávě. Senát označil za pojistku demokracie a ochránce ústavnosti. "Možná i proto je v nelásce lidí a uskupení, která považuji za nedemokratická," uvedl senátor.

Proti Senátu se v minulosti stavěli komunisté, jeho zrušení plánuje do budoucna předseda ANO Andrej Babiš. Stejný cíl má hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Hnutí je svým zaměřením pouze na obsazení horní komory ojedinělé na politické scéně. Chce vyslat kandidáty už do senátních voleb na podzim příštího roku, které se samotného Lásky netýkají. Jeho nynější šestileté funkční období skončí až o dva roky později.

Cílem hnutí je podle senátora "naplnit smysl Senátu jako souboru zkušených, respektovaných a důvěryhodných osobností, které sdílejí hodnoty a principy liberální demokracie". Hodlá pomoci těmto osobnostem získat senátní mandát a vytvořit jim kvalitní odborné zázemí pro jejich práci. O registraci hnutí chce senátor požádat ministerstvo vnitra v úterý.

Současnému složení horní komory senátor vytýká to, že jej tvoří zástupci stran, které jsou zastoupeny také ve Sněmovně. Je tím prý ovlivňována jejich kontrolní práce vůči dolní komoře. Nestraníci by to podle Lásky mohli změnit.