Zemanovi odpůrci posílají na volební účet halíře. ,Na granulky pro Ovčáčka,’ píší prezidentovi

Zemanův účet

Zemanův účet Zdroj: E15

Prezident Miloš Zeman na Zemi Živitelce
2
Fotogalerie

Současný prezident Miloš Zeman byl poslední z nejvážnějších kandidátů na post hlavy státu, který si založil povinný transparentní volební účet. K jeho spuštění došlo včera, nedlouho poté se však online přehled volebního konta stal terčem Zemanových kritiků. Ti kandidátovi zasílají minimální částky v řádech halířů. Podle hradního mluvčího Ovčáčka se jedná ko antikampaň Pražské kavárny.

„Na cestu do zapomění. Pět let fakt stačilo,“ „Pro lháře na cestu na Sibiř“ nebo „Na konec hradní mrzké lůzy v Čechách“. Tyto a další podobné vzkazy píšou oponenti hlavy státu k finančním příspěvkům do poznámky. „Antikampaň Pražské kavárny je opět tak primitivní a opět tak nenápaditá!,“ zareagoval na vzkazy prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Nejčastějším finančním obnosem, který tak Zeman od občanů v současnosti dostává, je nejmenší možná částka, tedy jeden halíř. Pouze šest z třiceti příspěvků krátce před čtvrtou hodinou prezidentovi poslali jeho fanoušci, jak vyplývá právě z poznámek u transakcí. Nejvyšší zaslanou částkou bylo do neděle deset tisíc korun, na Zemanově kontě se tak za necelé dva dny nastřádalo přes 11 tisíc korun.

Zemanův transparentní účet

Zemanův účetZemanův účet|E15

Stav účtů ostatních kandidátů je nyní znatelně vyšší, také ale proto, že fungují delší dobu. Například Jiří Drahoš, který patří mezi největší favority, má nyní od svých podporovatelů na kontě 10,3 milionu korun. Michal Horáček, který si kampaň financuje ze svých vlastních prostředků, disponuje pro volby 2,7 miliony korun, tedy o 300 tisíc korun více než bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Lékař Marek Hilšer má na transparentním kontu přibližně 200 tisíc korun.