Babiš o prezidentství dál mlží. Jízdami po obcích už ale čerpá z limitu volební kampaně

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie Zdroj: ČTK / Koblenc Václav

Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytňáku. Na mítinky musí dohlížet policie
3
Fotogalerie

Expremiér Andrej Babiš (ANO) od poloviny května objíždí ve svém obytném voze republiku. Zastavil se už ve sto šedesáti obcích. Zda bude, či nebude kandidovat na prezidenta, chce oznámit až 4. listopadu. Své cesty nejprve vysvětloval jako obyčejný kontakt s voliči, nyní o nich mluví jako o propagaci hnutí ANO před komunálními a senátními volbami. Rozpočtový strop prezidentské kampaně už ale běží.

Termín prezidentské volby vyhlášený předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) vyšel ve sbírce zákonů 1. července. Od té doby se všem prezidentským kandidátům včetně těch, kteří kandidaturu ještě neoznámili, započítávají výdaje vynaložené v rámci volební kampaně do zákonem daného finančního limitu. Ten pro první kolo voleb činí čtyřicet milionů korun, pro druhé deset milionů. Na jeho dodržování dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH).

Je zřejmé, že bývalý premiér kampaň vede, není však jasné, do kterých voleb se vynaložené výdaje započítají. O tom rozhodne až Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH), který všechny kampaně zpětně vyhodnocuje. Vzhledem k souběhu několika volebních klání je z jeho pohledu situace komplikovaná a nechce ji příliš komentovat.

Policejní prezident o zákrocích na mítíncích Babiše: Nejsem z toho šťastný

Video placeholde
Policejní prezident o zákrocích na mítíncích Babiše: Nejsem z toho šťastný • ČTK

„Nevíme, zda Andrej Babiš bude kandidovat. V případě, že kandidovat bude, musí uvést ve zprávě o financování kampaně veškeré výdaje s kampaní spojené. Úřad se zcela jistě bude zabývat tím, jaké výdaje spojené s kampaní a realizované pomocí obytného vozu budou zahrnuty ve zprávě,“ uvedla pro deník E15 mluvčí ÚDHPSH Luisa Divišová.

Na konkrétní dotazy týkající se způsobu, jakým budou Babišovy výdaje na cesty v „obytňáku“ posouzeny, úřad neodpověděl. Je však zřejmé, že pokud by šéf ANO kandidoval, do zmiňovaného stropu se mu započítá pouze poměrná část nákladů, které na tuto část kampaně vynaloží. To vyplývá nejen ze souběhu voleb, ale i z faktu, že si Babiš obytný vůz koupil několik měsíců před odstartováním finančního limitu. Výše poměrné části se bude odvíjet od toho, do jaké míry mu ÚDHPSH prokáže, že cesty využíval ke své osobní prezidentské kampani.

Stejný postup úřad uplatní i při posuzování billboardové kampaně „Za Babiše bylo líp“. Záleželo by především na tom, zda by běžela i poté, co by Babiš kandidaturu oznámil, a do jaké míry by ji aktivně využíval k osobní propagaci. V tomto případě by to měl ÚDHPSH složitější. Babiš by se mohl hájit tím, že jde o kampaň, která běží už několik měsíců a kterou hnutí ANO spustilo v době, kdy o kandidatuře ještě ani neuvažoval.

Další povinností, která pro kandidáty z oznámení termínu voleb vyplynula, bylo založení transparentního účtu do 6. července. Z něj musejí hradit veškeré výdaje na kampaň bez ohledu na to, zda kandidaturu oficiálně potvrdili, nebo ne. Babiš si účet zatím nezaložil a ani to neplánuje. Hájí se tím, že není prezidentským kandidátem, a že pokud by kandidaturu ohlásil, náklady doúčtuje.

Podle ÚDHPSH se přestupku nedopouští. Zákon říká, že si kandidát musí transparentní účet bezodkladně zřídit ve chvíli, kdy kandidaturu oficiálně oznámí, nebo když začne podnikat kroky, které naplňují skutkovou podstatu prezidentské kampaně. Tu si můžeme představit například jako rozdávání letáčků s hesly ve stylu „Jsem nejlepší kandidát na prezidenta“ a „Chci být vaším prezidentem“ nebo typicky sběrem padesáti tisíc podpisů potřebných pro občanskou kandidaturu.

„Andrej Babiš nyní nedělá nic nelegálního, protože oficiální kampaň zatím nezahájil ani jsme nezaznamenali nic konkrétního, co by mohlo být za prezidentskou kampaň označeno,“ komentovala Divišová. Nevyvrací, že jsou některé jeho aktivity sporné, zdůrazňuje ale, že je úřad po volbách důkladně prověří. Žádná pokuta teď tedy Babišovi nehrozí.