Zahraniční politika více azimutů skončí. Česko patří na Západ, říká textař Michal Horáček

Michal Horáček, spisovatel, esejista, novinář, textař, básník, producent, Magazín Investuj

Michal Horáček, spisovatel, esejista, novinář, textař, básník, producent, Magazín Investuj Zdroj: E15 Michael Tomeš

Michal Horáček, spisovatel, esejista, novinář, textař, básník, producent, Magazín Investuj
2
Fotogalerie

Přesvědčivý volební zisk nově zvoleného prezidenta Petra Pavla eliminoval nebezpečí těsného rozdílu, kdy si neúspěšná strana myslí, že byla nějak podvedena, říká textař, producent a spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček. Se soubojem o Hrad má zkušenosti, v roce 2018 se v prvním kole volby hlavy státu umístil na čtvrtém místě.   

Co přispělo k vítězství Petra Pavla?

Myslím, že jeho znamenité vystupování. To jasně dokládá, že to je člověk, který umí v klidu zhodnotit i složitou situaci, vyvodit z ní závěr a srozumitelně ho pojmenovat. Celý život se živím psaním, ale tohle panu Pavlovi závidím.

Pavel ovládl drtivou většinu krajských měst včetně Ústí nad Labem, pouze v Ostravě vyhrál Andrej Babiš. Co to znamená?

Je to výborný výsledek. Čím větší rozdíl bude mezi Pavlem a Babišem a čím více měst a obcí se přikloní k jednomu kandidátovi, tím lépe. Eliminuje se tak nebezpečí těsného rozdílu, kdy si neúspěšná strana myslí, že byla nějak podvedena. Je to jako ve fotbale. Když prohrajeme v posledních minutách zápasu gólem z penalty, máme vztek. Ale když je to sedm proti nule, zkrátka uznáme, že nás převálcoval ten lepší.

Co od Pavla jako prezidenta očekáváte?

Hlavně zklidnění napjatých nálad ve společnosti. A také usměrnění toho, kam patříme. Končící prezident Miloš Zeman razil politiku více azimutů, tedy i azimut ruský nebo azimut čínský. My ale máme pouze jeden azimut, své spojence v Evropské unii a NATO. Je zřejmé, že patříme na Západ a jeho zájmy jsou i české zájmy.