Česká republiko, máme naději. Osobnosti byznysu na sítích oslavují Pavlovo vítězství

Josef Průša z Prusa Research vytvořil 3D modely Pavlovy busty.

Josef Průša z Prusa Research vytvořil 3D modely Pavlovy busty. Zdroj: Prusa Research

Většina českých byznysmenů má radost z výhry prezidentského kandidáta Petra Pavla.
„Jsem rád, že skončil Zeman, jeho malost, sprostota a křivý pohled na svět,“ myslí si investor Michal Šnobr.
Podle spoluzakladatele Fortuny Michala Horáčka je skvělé, že Pavel vyhrál nad Babišem přesvědčivým rozdílem.
Pavlovy pogratuloval i šéf České národní banky Aleš Michl (vpravo).
5
Fotogalerie

Většina osobností českého byznysu vyjadřuje na sociálních sítích radost z volebního vítězství Petra Pavla a slibuje si od něj, že vrátí prezidentskému úřadu ztracenou důstojnost. Vyzdvihují také, že nový prezident porazil svého soupeře Andreje Babiše přesvědčivým rozdílem. Chválí i vysokou volební účast.

První reakce na výsledek prezidentských voleb nejsou příliš překvapivé. Řada předních českých podnikatelů a osobností ze světa byznysu podporuje Pavla od začátku jeho kampaně a někteří z nich i finančně. Sponzorský dar mu poslali například šéf společnosti Y Soft Václav Muchna či zakladatel firmy Liftago Martin Hausenblas.        

Někteří z těch, kteří v prvním kole podporovali Danuši Nerudovou, zase dopředu veřejně deklarovali, že budou pro Pavla hlasovat ve druhém kole, jako třeba investor a bývalý generální ředitel Komerční banky Radovan Vávra.

„Je důležité, aby měl nový prezident silný mandát. Je to dobré, protože pak by v těch, jejichž kandidát prohrál, vzbuzoval smutek nebo naštvání,“ prohlásil spoluzakladatel Fortuny a neúspěšný kandidát z prezidentských voleb v roce 2018 Michal Horáček. „Volba lámající rekordy! Přes tři miliony hlasů! Nejsilnější mandát v historii!“ přidala se hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.  

Podle investora a menšinového akcionáře energetické společnosti ČEZ Michala Šnobra je především skvělé, že končí éra Pavlova předchůdce na Pražském hradě. „Jsem rád, že skončil Zeman, jeho malost, sprostota a křivý pohled na svět. Že snad skončilo období, kdy vláda Fialy musela ‚platit‘ výkupné za svou existenci. Česká republiko, máme naději,“ napsal Šnobr na Twitteru.

Spoluzakladatel a výkonný ředitel alternativního fondu Comfort Zone Investments Petr Tmej je přesvědčen, že se prezident Pavel zařadí po bok Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka. „A Tobě, Česko, děkuji, že máš rozum a srdce opět na správném místě,“ uvedl Tmej na LinkedInu. 

Kuriózním způsobem se rozhodl pogratulovat vítězi voleb vývojář 3D tiskáren, zakladatel a majitel společnosti Prusa Research Josef Průša. Vytvořil dva 3D modely Pavlovy busty, které si uživatelé mohou zdarma stáhnout.  

Ekonom z Metropolitní univerzity Praha Dominik Stroukal připomněl, že vítězstvím ve volbách Pavlova práce nekončí. „Úkol číslo jedna je splněn. Úkol číslo dva je ale mnohem těžší. Aby se za populismem Andreje Babiše postupně nesešikovali všichni nespokojení se životem v Česku. Je jich hodně a bude nejspíš ještě víc. Za pět let může být všechno jinak,“ píše Stroukal. 

Šéf oddělení investic v Airbank Petr Žabža zase doporučil Pavlovi, aby okamžitě vyměnil svou tiskovou mluvčí. „Je otřesná,“ myslí si Žabža. Podobný názor sdíleli i někteří další diskutující na sociálních sítích. Pavlovi pogratuloval k výhře také šéf České národní banky Aleš Michl. „Přeji mu hodně úspěchů v práci ve prospěch občanů České republiky,“ vzkázal Michl.  

Na sítích slaví i spolumajitel investiční skupiny Pale Fire Capital Jan Barta.