Sto dní Trumpa: Plnění domácích slibů vázne. Chybějí hlasy i peníze

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Americký prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
4
Fotogalerie

Jedním z hlavních záměrů Donalda Trumpa bylo urychleně skoncovat se zdravotnickou reformou Baracka Obamy, takzvanou Obamacare. Ukázalo se však, že to nebude snadné.

Prezident musel nechat tento bod stáhnout z jednání sněmovny, protože pro návrh na zrušení a náhradu programu zdravotního pojištění neměl dostatek hlasů. Nelíbil se totiž i některým republikánům.

Strana se tento týden urputně snaží před uplynutím prvních sto dní Trumpovy vlády dospět ke shodě. Trump rovněž sliboval zpřísnění migrační politiky a koncem ledna vyvolal velkou bouři dekretem, který mimo jiné zakázal vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí.

Po řadě protestů ho začátkem března pozměnil. I toto opatření ale vyvolalo dosud neuzavřený právní boj. Spor se vede i o dekret, jímž chtěl prezident odříznout od federálních zdrojů takzvaná azylová města, vstřícná k nelegálním imigrantům.

S migrací souvisí další stěžejní Trumpův předvolební slib: zeď na hranici s Mexikem. Prezident jižního souseda značně popudil, jelikož požadoval, aby výstavbu uhradil.

Nyní už není tak striktní, hovoří o tom, že Mexiko nakonec nějakou formou zaplatí, konkrétní návrh a harmonogram ale nezmiňuje. Otázkou navíc zůstává, zda bude projekt vůbec realizován, Bílý dům má totiž problém sehnat zdroje.

Všechny zprávy o Donaldu Trumpovi naleznete zde >>>

Snaha zajistit na stavbu prostředky komplikovala jednání o dalším financování federálních úřadů. Jejich činnost je ohrožena, protože dosavadní zákon vyprší o půlnoci 28. dubna.

Podle posledních zpráv ale Trump ustoupil a ve čtvrtek se rýsovalo provizorní řešení. Prezident je údajně ochotný vyčkat na rozpočet pro příští fiskální rok. 

Připomeňte si, co bylo obsahem Trumpova protiimigračního dekretu:

Video placeholde

VIDEO: Co je obsahem Trumpova protiimigračního nařízení? Podívejte se! • YouTube.com