Trumpovu politiku podporuje jen třetina Američanů. Odsuzují i prezidentovo vystupování na Twitteru

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump
3
Fotogalerie

Politiku prezidenta USA Donalda Trumpa podporuje zhruba jen třetina Američanů, což je nejméně za téměř 200 dnů jeho fungování v Bílém domě. Čísla vychází z průzkumů veřejného mínění Quinnipiacké univerzity a Gallupova ústavu. Průzkum Quinnipiacké univerzity dává Trumpovi podporu 33 procent, Gallupův ústav zaznamenal podporu o tři procenta vyšší.

Podle průzkumu Quinnipiacké univerzity, která má sídlo v Hamdenu ve státě Connecticut, není s výkonem prezidenta spokojeno 61 procent Američanů a zhruba stejný počet se domnívá, že hlava státu si nepočíná čestně a nemá vůdcovské schopnosti.

Mezi republikánskými voliči má nicméně prezident stále silnou podporu, která se pohybuje kolem 77 procent. Poměrně vysoké mínění mají ale podle průzkumu republikáni i o Trumpových spolustranících, kteří politiku prezidenta neschvalují.

Třiašedesát procent dotázaných je přesvědčeno, že Rusko se loni vměšovalo do amerických prezidentských voleb, vyplývá z univerzitního průzkumu. Třicet procent Američanů se domnívá, že Trump jednal protizákonně, stejné množství považuje jeho postup v otázce vztahů s Ruskem za neetický.

Trumpovu oblíbenou komunikaci s národem prostřednictvím mikroblogu twitter odsuzuje 69 procent dotázaných. Podle statistiků z Quinnipiacké univerzity je to v tomto směru zatím nejvyšší dosud zjištěné procento.