Trump podepsal zákon o protiruských sankcích. Považuje ho ale za vadný

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Donald Trump
Donald Trump a Sergej Lavrov
Sergej Lavrov v Bílém domě
Donald Trump
Donald Trump
7
Fotogalerie

Nové protiruské sankce jsou "výrazně vadné", uvedl dnes prezident USA Donald Trump v prvním komentáři k novému balíku sankcí proti Rusku. Sankce podle něj obsahují protiústavní ustanovení, které omezuje autoritu hlavy státu. Trumpovi také vadí, že jisté části sankčního zákona mu ukládají, aby "jistým osobám" zakázal vstup do země.

Prezident už v minulosti dával najevo výhrady vůči ustanovení sankčního zákona, které ho fakticky zbavuje možnosti sankce upravit, pozastavit nebo zrušit bez souhlasu Kongresu. V prohlášení Trump uvedl, že bude přihlížet k mínění Kongresu, ale "naplní ustanovení (sankčního zákona) způsobem slučitelným s ústavní pravomocí" hlavy státu.

Prezident očekává, že Kongres nebude využívat "tento vadný zákon" k tomu, aby torpédoval spolupráci s evropskými spojenci při řešení ukrajinského konfliktu, uvedl v prohlášení. Trump tak naznačil, že sankce mohou zúžit prostor pro jednání s Ruskem o řešení globálních problémů.

Podpis zákona o sankcích oznámily agentuře Bloomberg zdroje z Bílého domu, sám Trump akt podpisu neoznámil. Po schválení sankcí v Kongresu prezident s podpisem několik dnů otálel, na svém oblíbeném twitteru ani nekomentoval protiopatření Moskvy.

Sankce, které mimo jiné postihují ruský energetický sektor, jsou reakcí na údajné ruské vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Trump ruský vliv na volby popírá a vyšetřování zásahů Moskvy označil za hon na čarodějnice. Zkoumáním ruských aktivit se zabývají čtyři výbory Kongresu a zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller jmenovaný ministerstvem spravedlnosti.

Zdrženlivost Bílého domu vůči nových sankcím proti Moskvě posiloval podle amerických médií i fakt, že zákon hlavě státu znemožňuje omezit či zrušit sankce bez souhlasu Kongresu. Trump tak fakticky nemá možnost sankční režim výrazněji ovlivnit.

Kreml sankce odmítá a obviňuje Spojené státy, že blokují jakoukoli možnost o zlepšení vzájemných styků. Ruské ministerstvo zahraničí v pátek, tedy ještě před Trumpovým podpisem, vyhlásilo protiopatření namířená na omezeni amerického diplomatického personálu v Rusku. Ten se musí do 1. září snížit na úroveň 455 zaměstnanců, což je údajně počet ruských zastupitelských pracovníků v USA.

Spojené státy vyhlásily sankce proti Rusku už několikrát, zejména s ohledem na ruskou anexi ukrajinského Krymu a ruskou podporu východoukrajinských separatistů. Své sankce souběžně ohlásila i Evropská unie, přestože mnohé členské státy mají vůči sankční politice výhrady. Odpor proti novému balíku amerických sankcí dala Evropa najevo i tentokrát, protože sankce ohrožují spolupráci EU s Ruskem v energetice.