Babiš lhal a zneužíval média ke kompromitaci soupeřů, usnesla se Sněmovna

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Premiér Bohuslav Sobotka při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Andrej Babiš, sněm ANO
Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Šéf ODS Petr Fiala
Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně
6
Fotogalerie

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů, usnesla se Sněmovna. Navíc vyzvala prezidenta Miloše Zemana, aby důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval ústavu. Výzva souvisí s návrhem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na Babišovo odvolání z vlády, které Zeman zatím neprovedl.

Usnesení prosadila opoziční ODS. Text ohledně prezidenta mírně upravila po dohodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Pro bod o Babišovi hlasovalo 94 ze 118 přítomných poslanců, proti bylo 21 členů dolní komory z hnutí ANO. Podpořila jej podle protokolu i Jana Lorencová z hnutí ANO, jež však v diskusi Babiše hájila. Návrh s výzvou Zemanovi podpořilo 95 ze 119 hlasujících, proti zvedli ruku čtyři poslanci z hnutí ANO.

Sněmovna na návrh komunistů také konstatovala, že dnešní debata vládní krizi nevyřešila, ale prohloubila. Požádala předsedu vlády, aby o řešení postupu krize poslance informoval na nejbližší schůzi. Diskuse trvala skoro osm hodin.

Video placeholde
Zaorálek: „Babiš mi vyhrožoval, že mi ukáže moc jeho médií“ • Zuzana Štíchová, Jan Jedlička

Dolní komora nepřijala návrh Matěje Fichtnera (ANO), podle kterého by uvedla, že Sobotka selhal, když dal přednost zájmům ČSSD před zájmy Česka, destabilizoval zemi a vyvolal vládní a ústavní krizi. Fichtner neuspěl na plénu ani s výzvou vůči premiérovi, aby se "ihned vzdal své funkce a umožnil dosud úspěšné vládě České republiky dokončit svůj mandát až do řádných voleb".

Opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury neprosadilo výzvu Sobotkovi, aby podal původně ohlášenou demisi vlády, a žádost prezidentovi, aby ji v souladu s ústavou přijal. Další, rovněž neschválená část návrhu hnutí, obsahovala pozvání Zemana do Sněmovny, aby objasnil své postoje k ústavnímu řešení nynější vládní krize.

Video placeholde
Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili • Jan Jedlička