Glosa Jany Havligerové: Vládní politici sobě

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: ČTK

Sobotkův kabinet definitivně schválil státní rozpočet na příští rok. Pro někoho jde o návrh snů. Ve veřejné sféře vzrostou platy tak, jak si přály obory, důchody napřesrok vzrostou o 475 korun a dostalo se i na tradičního otloukánka – pro vysoké školy nakonec vláda dodatečně vyškrábla něco přes tři miliardy korun. 

Ruka státu je otevřená. Díky prosperující ekonomice a hlavně volbám. Politici vládních stran se v horké fázi volební kampaně mohou bít v prsa a dokazovat voličům, jak usilovně mysleli na jejich dobro. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už také obratem prohlásil: „Jsem rád, že se nám dostatek prostředků ve státním rozpočtu na příští rok podařilo najít. Je to důkaz, že hospodaříme odpovědně.“

Přesně o té poslední větě se dá s úspěchem pochybovat. Při rostoucí ekonomice není naplánovaný rozpočtový deficit ve výši padesáti miliard žádné terno. A přímo tragické je, že na investice hodlá stát dát kolem 90 miliard korun. Pro srovnání, v roce 2012, v době hluboké hospodářské krize, tenhle výdaj představoval 113 miliard. Krátce, rozpočtová odpovědnost vypadá jinak, než si představuje končící kabinet.