Glosa Martina Čabana: Prezident v porcelánu

Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera

Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Prezident se zřejmě opět jenom snaží tvářit důležitě, ale tentokrát na to jde extrémně nešťastně. 

Prezident republiky přijal na Pražském hradě nejprve ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a záhy poté i šéfa ANO Andreje Babiše. S oběma probíral mimo jiné také kauzu Čapí hnízdo. A také dodal, že až se vrátí z cesty do New Yorku, pozve si ještě ministra vnitra Milana Chovance, protože je jeho „přirozenou povinností vyslechnout obě strany sporu“. Tak tady něco nehraje.

V úplně první řadě není vůbec jasné, o jakém sporu hlava státu hovoří. Policie hodlá trestně stíhat Andreje Babiše kvůli podezření z dotačního podvodu. Andreji Babišovi se to zcela pochopitelně nelíbí a zcela pochopitelně se snaží minimalizovat politické ztráty tím, že kritizuje práci policie a mluví o účelovém načasování stíhání. Může tedy snad být řeč o určitém sporu mezi Babišem a policisty zabývajícími se jeho případem?

Pokud ano, tak zrovna v tomto sporu už dal prezident před časem jasně najevo, na čí straně stojí, když Babišovo stíhání označil za policejní provokaci, a to přes veškeré ujišťování policejního prezidenta i nejvyššího státního zástupce, že žádné účelové načasování se rozhodně nekoná. Není tedy zapotřebí, aby se Zeman tvářil, že potřebuje poslouchat jakékoli další strany.

Tím nepochopitelnější je pozvání pro Pelikána i Chovance. Ještě by se dalo pochopit, že chce prezident na svém rameni nechat vybrečet Andreje Babiše a ujistit jej o své podpoře, která skutečně není ničím tajným. Skutečně se hlava českého státu domnívá, že jí ministři spravedlnosti a vnitra budou přinášet situační zprávy z probíhajícího vyšetřování? Nejspíš ne.

Nejspíš je to zase jenom další Zemanova snaha učinit se důležitějším a tvářit se jako moudrý naslouchající mediátor. V tomto případě ovšem prezident při této snaze velmi neobratně dupe po základech demokratického státu. Jeho chování v citlivém prostředí české justice ze všeho nejvíc připomíná slona v porcelánu.