Komentář Martina Čabana: Schillerová jako past na Sobotku

Náměstkyně na ministerstvu Alena Schillerová (53).

Náměstkyně na ministerstvu Alena Schillerová (53). Zdroj: Foto ara

Kandidátka na ministryni. Alena Schillerová by mohla nahradit Andreje Babiše v čele financí.
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
7
Fotogalerie

Když prezident Miloš Zeman odletěl na návštěvu Číny, přešla česká politická scéna po mnoha horkých dnech do fáze jistého zklidnění. Zeman si užívá pocitu státníka hýčkaného nejmocnějšími lidmi východního světa, což mu jistě dělá dobře. Se svým znamenitým jemnocitem žertuje s Vladimirem Putinem o likvidaci novinářů. Prostě bezstarostná, uvolněná hlava českého státu, jak ji známe.

Nicméně krize nikam neodešla. Na Hradě stále leží návrh na odvolání Andreje Babiše, který prezident odmítá přijmout, dokud nebude vypovězena koaliční smlouva. Babiš se ovšem se svým odchodem už alespoň naoko smířil.

A aby byl také trochu za konstruktivního, navrhl za sebe náhradu – svou náměstkyni Alenu Schillerovou zodpovědnou především za zavádění a fungování EET. A Zeman obratem potvrdil, že by jí ministerstvo přiřkl, pokud by k tomu byl premiérem vyzván. Ze strany paktu Babiš-Zeman je to zajímavý pokus o převzetí iniciativy.

Jméno Aleny Schillerové je oficiálně ve hře od pátku a neoficiálně ještě o pár dní déle. Sobotka by se k němu měl vyjádřit dnes. Premiérovo lavírování lze chápat, ale faktem je, že Sobotka nemá po ruce žádný pádný argument, kvůli kterému by Babišův návrh mohl odmítnout.

Schillerová splňuje jeho požadavek, aby Babiše v křesle ministra vystřídal někdo, kdo není spojen s Agrofertem ani jiným Babišovým podnikáním. Také z hlediska odbornosti lze právničku s 25letou praxí ve finanční správě jen těžko na něčem nachytat.

Navíc vystřídání vyhozeného ministra jeho náměstkem je krátce před volbami rozumný krok. Sáhl k němu i sám Sobotka v případě jmenování Jiřího Havlíčka na ministerstvo průmyslu a zřejmě i Kateřinu Valachovou nahradí na ministerstvu školství náměstek Stanislav Štech.

Schillerová samozřejmě může Sobotkovi vadit jako osoba zcela loajální Babišovi. Nedá se čekat, že první den v ministerském křesle vrhne všechny síly na prověřování daňových operací v Agrofertu a okolí, což by si Sobotka moc přál. To by ale byl mizerný důvod k dalšímu protahování politické krize.

Co si o Schillerové myslí Milan Chovanec:

Hnutí ANO má na vládu nad financemi nárok podle koaliční smlouvy a nenavrhlo na Babišovo místo ani Jaroslava Faltýnka ani jiného agro-chemicko-potravinářského exponenta. To bude Sobotkovi pro tuto chvíli muset stačit. Může ostatně zkusit ministryni Schillerovou postrčit správným směrem z pozice jejího nadřízeného v kabinetu.

Odmítnutí Schillerové by naopak bylo velkou Sobotkovou chybou. Příliš okatě by tím dal najevo svou vůli politicky ovládnout ministerstvo financí. A hlavně – pokazil by si tím svou dosud dobře hranou roli někoho, kdo se snaží s velkým důrazem na ústavnost vyřešit krizi, do níž byl zatažen nezodpovědností a lhaním vládního kolegy.

Jinými slovy vyrazil by si tím z ruky karty, které odkudsi překvapivě vytáhl ve chvíli, kdy byla většina pozorovatelů včetně autora tohoto komentáře přesvědčena, že už vůbec nemá s čím hrát.