Lidovci řeší další podobu kampaně. Se Starosty si někde budeme konkurovat, přiznává Jurečka

Nechceme pepřenky, nechceme filetovačky a už vůbec nechceme další kampaň za desítky milionů, říká ministr Jurečka

Nechceme pepřenky, nechceme filetovačky a už vůbec nechceme další kampaň za desítky milionů, říká ministr Jurečka Zdroj: Repro Strategie (Michael Tomes)

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka (v pozadí ministr školství Marcel Chládek)
Marian Jurečka
5
Fotogalerie

Jak dál pokračovat ve volební kampani po rozpadu koalice se Starosty? To byla jedna z hlavních otázek jednání předsednictva KDU-ČSL v pražském Paláci Charitas. Problém se netýká jen způsobu propagace strany, ale i složení kandidátek. Místopředseda a volební manažer lidovců Marian Jurečka uvádí, že zatím není ve všech krajích rozhodnuto o volebních lídrech.

Jaké jsou závěry ze schůzky předsednictva?

Probírali jsme otázku kandidátek. Předpokládáme, že je bude schvalovat celostátní výbor příští týden. Mělo by se to stihnout a doplnit místa. Probírali jsme i různé varianty grafického manuálu, který bychom chtěli představit příští týden - včetně hesel, která bychom měli mít v srpnu na outdoorech, případně v rámci internetové reklamy.

Zůstáváte u sloganu “třetí síla”?

Nechte se překvapit.

Kolik vizuálních změn čekat, jak budou vypadat?

Předpokládám, že se budeme prezentovat jako tradiční, moderní síla.

Vyhodnocovali jste si postup STAN?

Potkám se s Pavlem Bělobrádkem, Petrem Gazdíkem a Vítem Rakušanem a upravíme koaliční dohodu na dohodu o spolupráci. Se STAN bychom se měli setkat příští týden.

Už máte obsazená všechna místa na kandidátkách, je jasné, kdo zástupce STAN nahradí?

Ještě ne. V některých krajích se během včerejška nestihli sejít. Všechny kraje by měly doplnění kandidátek stihnout do úterý, aby to bylo při jednání celostátního výboru schváleno za jednotlivé kraje.

Je jasno alespoň o lídrech?

Úplně ve všech krajích zatím není jasno o lídrech, zatím nechci prozrazovat víc. V některých krajích se zvažuje varianta určení nestraníka lídrem. Není fér ale prozrazovat, kterých krajů se to týká.

Je ve straně klidnější atmosféra poté, co vás nadále nesvazuje desetiprocentní hranice nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny?

Snažím se stát nohama na zemi a zůstat pokorný. Věřím tomu, že KDU-ČSL má na to, aby se pohybovala někde mezi osmi až deseti procenty. To je můj osobní cíl. Například ale v Olomouckém kraji bych byl rád, abychom bojovali o vítězství.

Budete se STAN navzájem velkou konkurencí?

Bohužel v některých regionech si konkurovat budeme. Budeme usilovat o podobně smýšlejícího voliče. Netěší mě to.