Okamura jako eso v Babišově rukávu? Námluvy mohou být jen taktikou, říká politolog

Dění ve volebním štábu hnutí SPD

Dění ve volebním štábu hnutí SPD Zdroj: Michael Tomeš

Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Dění ve volebním štábu hnutí SPD
Politika SPD ANO jednání Tomio Okamura a Radim Fiala
Politika SPD ANO jednání Tomio Okamura a Radim Fiala
16
Fotogalerie

SPD jako jedna z mála stran neodmítá účast ve vládě s hnutím ANO. Andrej Babiš sice spolupráci s SPD vyloučil, vstřícná jednání s Tomiem Okamurou ale mohou sloužit šéfovi hnutí ANO jako taktika, míní politolog Petr Just.

Spolupráci s hnutím ANO zatím odmítá většina stran. Výjimkou je Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), který s Babišem zahájil druhé kolo povolebních jednání. „Představili jsme naše programové body a dostali jsme vstřícné stanovisko, je tam ochota na tom pracovat,“ řekl po jednání Okamura.

SPD chce prosadit zákon o celostátním referendu, zestátnění exekutorů, omezení azylu pro muslimy či zrušení senátu. Předseda SPD tvrdí, že až na poslední z bodů nedostal od zástupců hnutí ANO odmítavé stanovisko. Ti údajně považují návrh na zrušení senátu za zastaralý.

Obě uskupení si jinak vycházejí vstříc i v tom ohledu, že Okamura již dříve potvrdil podporu kandidatury Radka Vondráčka (ANO) na post předsedy sněmovny, o stejný post usiluje nyní i předseda ODS Petr Fiala. Sám Okamura se chce stát místopředsedou dolní komory. SPD rovněž chce předsednictví bezpečnostního a hospodářského výboru. Poslanecký klub SPD povede místopředseda hnutí Radim Fiala.

Vstřícný postoj hnutí ANO k SPD může být pákou na ostatní strany. „Domnívám se, že Andrej Babiš se námluvami s SPD pokusí přimět ostatní strany k přehodnocení jejich doposud odmítavého či rezervovaného postoje ke společné koalici s hnutím ANO. Lze to tedy vnímat jako určitou strategickou a taktickou hru Andreje Babiše s ostatními stranami,“ řekl politolog Petr Just z Univerzity Karlovy deníku E15.

Případná koalice ANO a SPD by měla přesně sto poslanců. „Nemyslím si, že by ANO chtělo, aby strana Tomia Okamury zasedla s nimi ve vládě, spíš půjde o případnou podporu menšinové vlády hnutí ANO,“ řekl politolog Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy v České televizi. „O koalici jsme se nebavili, pro nás není v tuto chvíli ani téma podpora menšinové vlády,“ odmítá spekulace Okamura. Již dříve ale uvedl, že s trestně obviněným premiérem by měl problém být ve vládě.

Sám Babiš navíc odmítá myšlenku menšinové vlády. „Preferujeme jednoho stabilního partnera po celé volební období,“ uvedl dříve šéf hnutí ANO, který již dříve odmítl spolupráci s SPD a KSČM.

Babiš totiž stojí především o spolupráci s ODS, se kterou by měl ve sněmovně většinu. Fiala však jakoukoli spolupráci odmítá.

Okamura čelí od středy podezřením, že v majetkovém přiznání neuvedl finanční transakce za 15 milionů korun. Ministerstvo spravedlnosti již případ zaslalo na obecní úřad v místě trvalého bydliště šéfa SPD. Sám Okamura oponuje, že nic úmyslně nezamlčel a jedná se prý o chybu jeho účetní.