Kdo bude předsedou sněmovny? Strany se spíše přiklánějí k Vondráčkovi než Fialovi

Babišovi se nevzdáme (na snímku ředseda ODS Petr Fiala)

Babišovi se nevzdáme (na snímku ředseda ODS Petr Fiala) Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Radek Vondráček
Do volebního štábu ODS dorazil předseda strany Petr Fiala
Petr Fiala
Petr Fiala
5
Fotogalerie

Boj o post předsedy sněmovny se vyostřuje. Proti dosavadnímu kandidátovi z vítězného hnutí ANO Radku Vondráčkovi se postavil šéf ODS Petr Fiala. Předseda ANO Andrej Babiš je nicméně přesvědčen, že by sněmovnu neměla vést opozice. 

Devět parlamentních stran, které uspěly o víkendu ve volbách, již několik dní jedná o uspořádání dolní komory – tedy kdo obsadí posty předsedy a místopředsedů sněmovny. Zatímco nejmenší poslanecké kluby TOP 09 a Starostů dobrovolně ustupují do pozadí v boji o posty místopředsedů, o místo šéfa sněmovny se chtějí utkat dvě nejsilnější strany.

Hnutí ANO krátce po volbách představilo svého kandidáta na předsedu dolní komory Radka Vondráčka, který působil v končící sněmovně jako místopředseda. Dosavadního předsedu Jana Hamáčka (ČSSD) chce však nahradit i šéf ODS Petr Fiala.

„Myslíme si, že za současné situace jako druhá nejsilnější strana bychom měli mít předsedu Poslanecké sněmovny. Považujeme to za rozumné,“ prohlásil Fiala. Hnutí ANO s tím však nesouhlasí. „Naše vítězství ve volbách je tak dominantní, že není důvod, aby náš kandidát pan Vondráček nebyl zvolen předsedou sněmovny,“ řekl šéf ANO Andrej Babiš.

Předsedu a místopředsedy sněmovny budou poslanci volit na ustavující schůzi, která začne 20. listopadu. Vondráček má již nyní podporu hnutí SPD, jehož předseda Tomio Okamura chce být jedním z místopředsedů. Podporu mu nepřímo vyslovila i KSČM. „ODS nás o podporu pro pana Fialu nežádala, tak ho volit nebudeme,“ řekl deníku E15 šéf komunistů Vojtěch Filip s tím, že vlastního kandidáta budou mít komunisté pouze na post místopředsedy.

„Radek Vondráček je dobrá volba,“ uvedl také sociální demokrat Jan Hamáček na Twitteru, nejedná se však o oficiální postoj ČSSD. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek k Vondráčkovi řekl, že je to dobré jméno, ale celá věc je podle něj stále v jednání.

Naopak TOP 09 oznámila, že zásadně nepodpoří žádného kandidáta hnutí ANO. Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš sice ocenil zkušenosti Vondráčka ve vedení sněmovny, zda však Piráti podpoří jeho nebo Fialu se rozhodnou až na sobotním setkání svého poslaneckého klubu. Sami usilují o post jednoho místopředsedy, konkrétní jména však Bartoš neuvedl.

Starostové se také chtějí vyjádřit až po jednání poslaneckého klubu. „Nejde diskutovat jednotlivé pozice samostatně, dohoda musí být komplexní,“ říká předseda klubu Jan Farský. „Je to spojená nádoba s vyjednáváním o koalici,“ dodává předseda strany Petr Gazdík. 

Babiš rovněž navrhuje změnu jednacího řádu sněmovny, jako je zkrácení přestávek na porady poslaneckých klubů, omezení okruhu řečníků s přednostním právem a prodloužení doby pro schvalování zákonů. S tím souhlasí poslanci SPD, proti jsou třeba ODS nebo Piráti. Většina stran je však ochotna jednat o kompromisech.