Pilný v politice skončí, na kandidátce ho nahradí Faltýnek

Ivan Pilný

Ivan Pilný Zdroj: ČTK

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
4
Fotogalerie

Ministr financí a poslanec ANO Ivan Pilný už nebude kandidovat v podzimních sněmovních volbách. 

Hlavním důvodem jsou osobní problémy, napsalo dnes Právo. Pilný měl být lídrem ANO na Vysočině, místo něj bude jedničkou šéf poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek.

V čele olomoucké kandidátky má Faltýnka nahradit tamní hejtman Ladislav Okleštěk. Vedení ANO bude kandidátní listiny schvalovat v pondělí.

První místopředseda a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek byl původně lídrem hnutí ANO v Olomouckém kraji. Dvojkou na kandidátce byl poslanec a hejtman Ladislav Okleštěk, který teď zřejmě Faltýnka vystřídá v čele.

V předčasných volbách v roce 2013 skončilo na Vysočině hnutí ANO s 15,89 procenty hlasů na třetím místě za vítěznou ČSSD s 23,01 procenty hlasů. Druhá skončila KSČM s 16,86 pct. V čele kandidátky hnutí ANO tehdy stála první místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, současná eurokomisařka.

Ze stran a subjektů zastoupených v parlamentu a těch, jejichž volební preference se dlouhodobě pohybují kolem tří procent a více, už na Vysočině všechny oznámily jména volebních lídrů. V minulých volbách vítězné sociální demokraty povede současný hejtman, nestraník Jiří Běhounek. ODS povede starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. Lidovci půjdou do voleb v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Lídrem je lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Komunisté stavějí do čela kandidátky poslance Pavla Kováčika.

TOP 09 si na první místo zvolila podnikatele Josefa Mladého z Velkého Meziříčí. Piráty povede na Vysočině do sněmovních voleb jejich krajský předseda a programátor Jan Pošvář. V čele kandidátky Zelených je učitelka Hana Veronika Konvalinková. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury postavilo do čela kandidátky jednatele společnosti z Vojnova Městce na Žďársku Radka Kotena.