Realisty posílí politolog Tomský. Věří, že strana získá 11 procent, peněz na kampaň má prý dost

Alexander Tomský

Alexander Tomský Zdroj: profimedia

Alexander Tomský
Nová akvizice Realistů Petra Robejška (vlevo) - Alexander Tomský
Musím reagovat na rozhovor s Petrem Robejškem s názvem Jsem nepohodlný (Reflex 16/2017), protože jeho postoje jsou založeny spíše na přáních než na faktech. Navíc se staví do jedné řady s „tradičními“ populisty, mezi něž patří zástupci vládního hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem a opoziční SPD Tomia Okamury, i když se od nich slovně distancuje.
S Petrem Robejškem o pobytu v ilegalitě, tajemném sboru zakladatelů a konci globalizace
S Petrem Robejškem o pobytu v ilegalitě, tajemném sboru zakladatelů a konci globalizace
6
Fotogalerie

Politolog a publicista Alexander Tomský bude lídrem Realistů v Pardubickém kraji pro říjnové volby. Rozhodla o tom strana v čele s předsedou a rovněž politologem Petrem Robejškem. Oba muže pojí dlouhodobý profesní vztah, který se nyní vyvinul až v politickou spolupráci. Ta by podle Tomského měla vyvrcholit až jedenáctiprocentním volebním ziskem.

„Jedná se o poslední šanci, jakou budu v politice mít,“ řekl pro deník E15 politolog Tomský. S Robejškem v posledních měsících spolupracoval v rámci Institutu 2080, finální rozhodnutí o kandidatuře padlo před několika týdny.

„Pan Tomský nás s návrhem kandidovat oslovil sám,“ vysvětluje Michal Moroz, tajemník Realistů. Tomský se oznámením kandidatury stal řadovým členem, podle Moroze není v současnosti naplánovaný stranický sjezd, do vedení Realistů tak zatím politolog nezasáhne.

Alexander Tomský si podle svých slov stranu vybral především kvůli názorové blízkosti kombinující konzervativní i liberální myšlenky. Sám by však rád ve straně propagoval především konzervativní politiku stojící na „zdravém rozumu“. 

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého však s uvedeným vymezením strany nesouhlasí. „Ačkoliv především ze západní Evropy známe konzervativně liberální uskupení, nezdá se mi, že by východiska Realistů působila liberálně,“ uvádí Lebeda.

Tomský je dalším politologem s poslaneckými ambicemi, za sebou má však působení v ODS nebo Svobodných. Kromě předsedy Realistů Robejška se z teorie do praxe přesunul například předseda ODS Petr Fiala.

„V případě zvolení moje kariéra politologa určitě skončila,“ přiznává Tomský, který nepochybuje o volebním úspěchu. „Strana disponuje velkým množstvím financí, hlavní část kampaně začne šest týdnů před volbami,“ dodává Tomský. Straně by měla podle něj vynést až jedenáct procent hlasů.

Další kandidáty pro zbývající dva kraje představí Realisté v úterý. Spekulovalo se například o bývalém poslanci Úsvitu Karlu Fiedlerovi. Ten ale možnou kandidaturu vyloučil, vadí mu především netransparentní financování Realistů.

Ačkoliv má uskupení v průzkumech problém překonat potřebnou hranici pěti procent, politolog Tomáš Lebeda nechce Realisty podceňovat. „V posledních dvou volbách se do Sněmovny dostaly aspoň dvě nové strany, u kterých úspěch předpokládal málokdo,“ připomíná.

Podle Lebedy však může být silně atomizovaný politický systém potenciální hrozbou. Rozdrobená opozice totiž bude mít problém spojit se proti jedné dominantní straně, kterou pravděpodobně bude hnutí ANO. 

Podívejte se na rozhovor s Alexanderem Tomským: