Šéf ANO Andrej Babiš se oženil. Obřad proběhl na vyšetřovaném Čapím hnízdě

Svatba Andreje a Moniky Babišových.

Svatba Andreje a Moniky Babišových. Zdroj: David Kundrát

Čapí hnízdo je dnes pro veřejnost zavřené.
Babiš byl před svatbou u lazebníka
Andrej Babiš.
Demonstranti na svatbě Andreje a Moniky Babišových.
Demonstranti na svatbě Andreje a Moniky Babišových.
14
Fotogalerie

Předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš se dnes odpoledne oženil se svou dlouholetou partnerkou Monikou, s níž má dceru Vivien a syna Frederika. Svatbě pod širým nebem na Čapím hnízdě přihlíželo na 200 hostů. Kolem areálu opakovaně projela protestní jízda aut, z nichž zněla hesla kritizující šéfa ANO.

O svatbě informovali Babišovi v dubnu, organizaci si vzala na starost Monika. Novomanželé se znají 25 let, žijí spolu 23 a vychovávají dvě děti. Oba si za svědky zvolili své dlouholeté kamarády. Dvaašedesátiletý Babiš, jehož hnutí je favoritem blížících se voleb, má z prvního manželství dvě dospělé děti. Monika je o 20 let mladší.

Ještě před začátkem svatebního obřadu projela kolem Čapího hnízda protestní jízda zhruba dvaceti vozů, které z reproduktorů a tlampačů pouštěly kritické názory na šéfa ANO. Babiš novinářům řekl, že si tím den zkazit nenechá a že tito lidé nejsou podle něj ochotni diskutovat. Kolona kolem areálu projela i po obřadu.

Babiš, označovaný za jednoho z nejbohatších Čechů, čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Lhůta pro policejní rozhodnutí ve věci se několikrát prodlužovala. Čapí hnízdo patřilo do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnilo formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jeho majitele.

Díky změně farma dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky.

Dotace pro Čapí hnízdo šetří i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který chce k závěru dospět do konce letošního roku.

Připomeňte si kauzu Čapí hnízdo následujícím videem (vyšetřování se protáhlo z konce března na podzim):