Štětina: Babišovo zneužívání médií v Česku není riziko, ale fakt. Debata na půdě EU je na místě

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Evropský parlament
Evropský parlament
Miloš Zeman
4
Fotogalerie

Rizika politického zneužívání médií v České republice probírali v Bruselu poslanci z Výboru pro občanské svobody, právo a vnitřní záležitosti Evropského parlamentu (LIBE). Jednání se zúčastnila celá řada českých europoslanců, i když většina z nich není členy. 

Zástupci Evropské komise zahájili jednání konstatováním, že nemohou v takových případech zakročit. Podvečerní jednání předcházelo čtvrteční debatě o stejném tématu na plénu europarlamentu.

„Naše kompetence jsou omezené a pramení z listiny základních práv. Komise může zasáhnout výlučně v tom případě, kdy jde o evropskou legislativu,“ odstartoval debatu Giuseppe Abbamonte, ředitel oddělení, které má na starosti média a data.

„To bylo dopředu jasné. Kolegové to zbytečně hnali na úroveň EU. Podle mě to mělo zůstat v ČR,“ reagoval aktuálně pro Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Jasno měl bývalý novinář, dnes europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. Ten naopak označil debatu za legitimní, stejně jako Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „To, co se odehrává v ČR, to není riziko, ale fakt. Pokusím se vám to přiblížit na příkladu Lidových novin. Byl jsem při jejich založení. Působily dva roky v ilegalitě, pomáhal tomu Václav Havel. To, co se stalo v Lidových novinách, mě naplňuje znepokojením, nastoupila tam autocenzura,“ prohlásil například Štětina.

Více informací naleznete na blesk.cz >>>