Strana ANO čelí správnímu řízení, kvůli knize svého šéfa Andreje Babiše

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia.cz

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
7
Fotogalerie

Třiceti tisícům výtisků knihy Andreje Babiše chybí informace o zadavateli a zpracovateli brožury

Část výtisků knihy O čem sním, když náhodou bdím šéfa ANO Andreje Babiše neobsahuje všechny povinné informace, která tam podle zákona mají být. Hnutí se tak mohlo dopustit přestupku, za což mu hrozí pokuta až sto tisíc korun. Dospěl k tomu Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí a zahájil proto s favoritem říjnových voleb do Poslanecké sněmovny správní řízení. Potvrdil to mluvčí Babišova uskupení Vladimír Vořechovský.

„Kandidující subjekt nezajistil, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. Jinak řečeno, pokud byla publikace rozdávána zdarma, dohledový orgán musel postupovat stejně jako u volebních letáků a dalších reklamních materiálů šířených subjekty, které usilují o hlasy voličů.

„Z mého pohledu je to brožura, která propaguje myšlenky politického kandidáta, a ta podle zákona musí nést označení zadavatele a zpracovatele a také označení politické strany. Ani jedno jsem tam ale nenašel,“ uvedl už dříve Jan Outlý z vedení úřadu.

Podle Vořechovského chystá hnutí vysvětlení. „Věříme, že na jeho základě úřad správní řízení ukončí bez udělení sankce,“ dodal. Povinné označení chybí v 30 tisících výtiscích knihy, dalších 270 tisíc je už obsahuje.

V pondělí úřad udělil první pokutu. Kvůli nedostatečně označené předvolební reklamě, která se objevila jako inzerce v příloze dvou týdeníků a v celostátním deníku, musí Občanská demokratická aliance zaplatit 19 tisíc korun. Strana se hodlá bránit správní žalobou.