Cestovní kancelář Okamura. SPD příznivcům platila dopravu na demonstraci, rozdala i vlajky

Akce na podporu SPD a střet s odpůrci strany

Akce na podporu SPD a střet s odpůrci strany Zdroj: Michal Tomeš, E15

Akce na podporu SPD a střet s odpůrci strany
Akce na podporu SPD a střet s odpůrci strany
Zpěvačka a aktivistka Jana Yngland Hrušková
Akce na podporu SPD a střet s odpůrci strany
Akce na podporu SPD a střet s odpůrci strany
32
Fotogalerie

Čtvrteční setkání před volbami do europarlamentu pojala SPD Tomia Okamury ve srovnání s ostatními stranami velkolepě. S voliči se vedení partaje setkalo na Václavském náměstí, i přes nabitý program policie odhadla počet účastníků asi na šest stovek. Mnohé z nich přitom do Prahy strana dovezla na vlastní náklady z celé republiky, jak pro E15.cz potvrdili členové regionálních buněk SPD.

 

Za dopravu a organizaci poděkovala na Facebooku místopřesedovi strany Radimu Fialovi například uživatelka Lucka Burianová, která připojila také fotografii z autobusu společně s dalšími účastníky. Vyslání autobusů na náklady strany pro E15 potvrdili zástupci hned několika regionálních buněk.

„Na grémiu jsme byli informováni, že v případě objednání autobusu nám vedení strany veškeré náklady proplatí,“ potvrdil předseda SPD pro Ústecký kraj Dominik Hanko. Právě z Ústeckého kraje měly vyjet až tři autobusy se sympatizanty, což potvrdily i některé příspěvky na sociálních sítích.

Obdobně se zachovalo také vedení SPD v Libereckém kraji. Jeden autobus se sympatizanty na demonstraci vyjel z České Lípy a další z Liberce. Poslanec Radovan Vích, který je předsedou SPD v kraji, navíc potvrdil, že strana vybavila demonstranty vlajkami. „Vezli jsme si jak české vlajky, tak vlajky, které zbyly z konference ENF (politická frakce v Evropském parlamentu, poznámka redakce),“ uvedl Vích.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Dodal, že dopravu strana hradila jak členům, tak jejich doprovodu a lidem blízkým straně. „Chtěli jsme se vyhnout provokacím ze strany zelených kokrhelů, jeli s námi jen lidé, které známe,“ dodal Vích. Autobus vyslala podle svých zástupců i brněnská buňka SPD.

Na dotaz o celkovém množství vypravených autobusů ze všech krajů mluvčí strany nereagovala.

Na Václavské náměstí v čtvrtek SPD pozvala francouzskou političku Marine Le Penovou nebo předsedu nizozemské Strany pro Svobodu Geerta Wilderse. Na setkání zahrála i kapela Ortel. V průběhu akce došlo ke střetům s odpůrci SPD, které musela řešit policie. Ta od sebe oba tábory oddělila a zadržela několik lidí.