Drahoš vytahuje před senátními volbami témata exekucí a vzdělání

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: ČTK

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
3
Fotogalerie

Drahoše do boje vyslaly hned čtyři strany – STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Zelení. Senátorské křeslo v obvodu Praha 4 ale obhajuje Drahošova bývalá kolegyně z Akademie věd Eva Syková. Ta se dříve ucházela o post senátorky jako nestraník za ČSSD, v současných volbách bude kandidovat za hnutí ANO.

V České republice je jen jeden člověk, který byl schopný získat v prezidentských volbách více hlasů než Jiří Drahoš. Je jím Miloš Zeman. I proto u Drahoše nelze čekat výraznější změny programu, se kterým chce zaujmout voliče ve svém obvodu.

Programové vize

Drahoš bude zdůrazňovat důležitost demokratických principů a proevropského směřování. Na svých oficiálních stránkách zdůrazňuje důležitost diskuze a boje proti exekucím a sociální nerovnosti.

Jako další svou prioritu označuje efektivní vzdělávání, které by kladlo důraz i na kritické myšlení i mediální a finanční gramotnost.

Kampaň – prim bude hrát Facebook a Twitter

Drahoš kvůli volbám do Senátu založil nový spolek Společně pro Česko, který má vést jeho kampaň. Za spolkem stojí šéf Drahošovy prezidentské kampaně Jakub Kleindienst a další člen jeho volebního týmu Aleš Novák. Významnou pomocí v kampani budou sociální sítě – na oficiálním twitterovém účtu má Drahoš téměř 40 tisíc a na Facebooku dokonce přes 164 tisíc sledujících.

Souboj rivalů

Zajímavý bude zmiňovaný souboj Drahoše s Evou Sykovou, kterou neúspěšný kandidát na prezidenta v roce 2016, kdy působil ještě jako předseda Akademie věd, odvolal z pozice ředitelky Ústavu experimentální medicíny.

Důvodem k takovému kroku měla být kauza, podle které ústav údajně bral od svých pacientů během klinických studií neoprávněné peníze. V roce 2009 si přitom už jeden souboj vyzkoušeli, při volbě předsedy Akademie věd tehdy Drahoš proti své sokyni zvítězil.

Rodina, brýle a tituly

V roce 1974 si vzal Evou Drahošovou, se kterou má dvě dcery, Radku a Lenku a vnuky Filipa a Lukáše. Na svůj věk je Drahoš údajně ve velmi dobré kondici. Dokazovat to má i fakt, že při prezidentských volbách se do popředí zájmů dostala i marginální kauza kolem jeho brýlí. Po operaci očí, kterou v minulosti absolvoval, už brýle nosit nemusí, dál ale – údajně kvůli zvyku – nosí nedioptrické, což v době kampaně někteří označovali za pózu.

V prezidentských volbách měl ze všech kandidátů jednoznačně nejvíc titulů. Je profesorem chemie, doktorem věd i a obdržel i několik čestných doktorátů ze zahraničí.