Hilšer chce do Senátu, proti sobě má ale výrazné vyzyvatele

Marek Hilšer

Marek Hilšer Zdroj: ČTK

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Marek Hilšer
4
Fotogalerie

Uchazeč o prezidentské křeslo a jedno z největších překvapení prezidentských voleb Marek Hilšer bude kandidovat do Senátu. Ve volebním obvodě Praha 2 hodlá kandidovat za vlastní hnutí „Marek Hilšer do Senátu“.

Peníze na kampaň vybral přes Hithit

Hilšer, který na svou volební kampaň nasbíral prostřednictvím portálu Hithit přes 300 tisíc korun, svůj program od prezidentských voleb nijak neobměnil – politiku chce otevřít více veřejnosti a s lidmi vést dialog. Důležité je pro něj také prozápadní směřování země. V zahraniční politice podporuje pevné spojenectví České republiky s Evropskou unií a NATO, příklon k Číně naopak kritizuje.

Podívejte se na videorozhovor s Hilšerem z období před prezidentskými volbami:

Neúspěšný prezidentský kandidát, který Senát vnímá, jako demokratickou pojistku, by chtěl v horní komoře působit proti sílícímu vlivu "populistů a extremistů". Problematicky vnímá i současnou vládu ANO a sociální demokracie, jež se opírá o podporu komunistů.

„Nesouhlasím s bezhodnotovou pragmatickou politikou, která nehledí na žádné principy a ideje a spojuje se jenom kvůli moci a kvůli penězům,“ uvedl Hilšer. Své ideály v minulosti bránil i aktivismem.

Pořádal například několik demonstrací, ať už proti zprivatizování fakultních nemocnic nebo proti reformě vysokých škol. V roce 2014 se při tiskové konferenci ve Strakově akademii vysvlékl do půl těla a s vlajkami NATO a EU protestoval proti ruské anexi Krymu.

Pomůže Instagram či Twitter?

Hilšer se ve svém úsilí může částečně opírat o zkušenost z prezidentských voleb, ve kterých překvapivě získal přes 450 tisíc hlasů a skončil na pátém místě. Členové jeho volebního týmu následně založili nové hnutí s názvem „Marek Hilšer do Senátu“, které bylo zaregistrováno koncem května. Při prezidentské kampani se Hilšer soustředil na kontaktní kampaň a sociální sítě jako Instagram či Twitter. To samé lze čekat i u senátních voleb.

Manželka a první dítě na cestě

Hilšerovi a jeho manželce, která pracuje v záchranné službě, se má na konci letních prázdnin narodit první potomek. Zda bude novopečený otec slavit hned dvakrát, však není jisté, protikandidáty má silné. Aktivista, lékař a politik v jedné osobě ve svém obvodě vyzve například Piráta Libora Michálka, který post obhajuje, nebo Ivana Gabala, jednoho ze zakladatelů Občanského fóra, jenž kandiduje za Zelené.

Hilšer medicínu vystudoval na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Před tím se pět let ve Spojených státech živil jako kopáč, stěhovák i instalatér. V letech 2011 a 2012 působil s organizací ADRA jako lékař v Keni.