ANO slibuje 1,5 bilionu, ale dodá je EU. Kde vezme 110 miliard na důchody, Babiš neřekl

Hnutí ANO zahájilo v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla.

Hnutí ANO zahájilo v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla. Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Hnutí ANO zahájilo v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla.
Hnutí ANO zahájilo v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla.
Hnutí ANO zahájilo v Ústí nad Labem ostrou fázi kampaně. Babiš se chce rvát do roztrhání těla.
Témata voleb 2021: Daně
5
Fotogalerie

Pokud se hnutí Andreje Babiše znovu dostane k moci, utratí do roku 2025 za výstavbu dálnic a bytů, za vzdělávání nebo posílení sociálních služeb a také za zkvalitnění životního prostředí 1,5 bilionu korun. Premiér a další lídři ANO to uvedli při zahájení kampaně a představení volebního programu. Drtivou většinu prostředků však dodá Evropská unie.

„S Bruselem máme vyjednáno 978 miliard korun a dalších tři sta miliard je na cestě. To je příjem státního rozpočtu ve výši téměř 1,3 bilionu navíc. Tedy nad rámec finančních prostředků, které v příštích čtyřech letech přinese růst ekonomiky,“ vysvětlil po oficiálním vystoupení Andrej Babiš, který se na Ústecku postavil lídrovi Pirátů Ivanu Bartošovi.

Šéfka státní pokladny Alena Schillerová, která vede kandidátku hnutí v Jihomoravském kraji, dodala, že v příštích čtyřech letech by stát na spolufinancování projektů vydal zhruba dvě stě miliard korun. To přibližně sedmina z celkového objemu peněz, na který ANO láká voliče.

„Zahájíme státní bytovou výstavbu a budeme garantovat půjčky bytovým družstvům. Investice jsou naše budoucnost,“ prohlásila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která je v čele kandidátky ANO na Královéhradecku.

Video placeholde
Témata voleb 2021: Daně • Videohub

Velké plány má i ministr životního prostředí Richard Brabec, jednička Babišova uskupení v Jihočeském kraji. Kdyby pokračoval ve funkci, z jednoho a půl bilionu korun by do roku 2025 využil 350 miliard. „Za peníze, které naše vláda vyjednala v Bruselu, bychom například vysadili 350 milionů jehličnatých stromků a miliony listnáčů,“ uvedl.   

Přestože sliby ANO z drtivé většiny zaplatí EU, její kritikou předseda vlády nešetřil. „V EU zachováme právo veta, rozhodně nepodpoříme možnost většinového hlasování v zásadních otázkách financí, daní, sociálního systému. A nepřijmeme ani jednoho ilegálního migranta,“ zdůraznil Babiš, který se také vymezil proti některým klimatickým záměrům EU a odmítl euro.

Masívními investicemi, které podle ANO nastartují výrazně vyšší daňové inkaso, pak hodlá hnutí pokrýt zejména další růst důchodů. Babišova formace slibuje, že průměrná starobní penze bude v roce 2025 činit dvacet tisíc korun. Přitom platí pravidlo, že každá stokoruna, o níž si senioři polepší, zvýší výdaje státního rozpočtu o tři miliardy ročně.

Totožný bod o zvýšení průměrného důchodu na 20 tisíc korun měsíčně má v programu i ČSSD, která své záměry představila už o prázdninách. Piráti a STAN by penzistům zvýšili důchody maximálně na 18 až 19 tisíc, ale za předpokladu, že ekonomika zrychlí tempo.

Pokud má průměrný důchod příští rok dosáhnout 16 300 korun, musely by však ANO a ČSSD každému seniorovi postupně přidat 3700 korun. To by pro důchodový systém a tedy státní pokladnu znamenalo vyplácet o 111 miliard korun ročně navíc.

„Růst průměrného starobního důchodu na 20 tisíc korun by znamenal, že by penze v příštích čtyřech letech stoupaly zhruba dvojnásobným tempem v porovnání s jejich vzestupem v uplynulém desetiletí. Bez provedení důsledné důchodové reformy či bez dalšího enormního nárůstu veřejného zadlužení je naplnění takového cíle obtížně představitelné,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podotkl, že program hnutí ANO v ekonomické oblasti více slibuje, než aby sděloval, kde na závazky vezme. „To je ale zásadní neduh všech dalších programů, které dosud relevantní politické strany a uskupení pro říjnové volby představily,“ dodal ekonom.