Do Sněmovny míří dva Okamurové. Na preferenční hlasy zvítězil méně známý bratr Hayato

Ve Sněmovně se utkají bratři Okamurové. Do sněmovních lavic zasedne rekordní počet žen

Ve Sněmovně se utkají bratři Okamurové. Do sněmovních lavic zasedne rekordní počet žen Zdroj: Archiv Blesku

Volby 2021: Štáb Spolu (9.10.2021): Hayato Okamura
Volby 2021: Štáb Spolu (9.10.2021): Hayato Okamura
Volby 2021: Štáb Spolu (9.10.2021): Hayato Okamura
Volby 2021: Štáb Spolu (9.10.2021): Hayato Okamura
Volby 2021: Hayato Okamura ve volebním štábu Pirátů a Starostů (9. 10. 2021)
6
Fotogalerie

Vedle šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie a místopředsedy končící Poslanecké sněmovny Tomia Okamury se stal v letošních volbách poslancem i jeho starší bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL). Hayato se proti svému sourozenci dlouhodobě vymezuje, v předvolební kampani jeho hnutí SPD označoval za extremistické, prokremelské a populistické.

Šéf SPD Tomio Okamura byl v roce 2012 zvolen jako nezávislý za Zlínsko do Senátu, již v následujícím roce se ale v čele hnutí Úsvit přímé demokracie stal poslancem. Po rozpadu Úsvitu založil hnutí SPD, se kterým se dostal do Sněmovny v roce 2017 i letos. Po vyhlášení výsledků voleb dnes ocenil, že SPD udržela pozice i v situaci, kdy jí stoupla mezi vlasteneckými subjekty konkurence.

Hayato Okamura o straně svého bratra hovoří jako o podnikání a SPD považuje za prokremelskou, populistickou a extremistickou. „SPD se bojí mých veřejných projevů ve Sněmovně a v médiích. Tomio a vedení SPD mají nesporně nyní strach, aby nedošlo k mému zvolení poslancem z kandidátky Spolu v Praze,“ uvedl například tento týden na facebooku. Věcná kritika SPD podle něj bude zaznívat mnohem hlasitěji s celostátním dosahem, dodal.

Hayato Okamura, který pracuje jako tlumočník odborných delegací, průvodce turistů a učitel japonštiny, byl na 15. místě pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Do Sněmovny mu pomohlo přes 24 tisíc preferenčních kroužků na volebních lístcích. Jeho bratr Tomio získal v Moravskoslezském kraji přes 17 tisíc preferenční hlasů.

„Neustanu v zápase s populismem, demagogií a lhaním jakýchkoliv politických podnikatelů chladnokrevně zneužívajících lehkověrnost části našich voličů,“ deklaroval na facebooku pro případ, že se díky preferenčním hlasům do Sněmovny dostane.

Video placeholde
Premiér Babiš odjíždí domů • Blesk - Jakub Veinlich