Průzkum: Většina Američanů si kandidáta vybrala už před zářím

Prezidentské volby v USA.

Prezidentské volby v USA. Zdroj: Reuters

Téměř tři čtvrtiny Američanů se rozhodly pro jednoho z prezidentských kandidátů už před začátkem září. Vyplývá to z průzkumu u volebních místností, který dnes zveřejnila agentura Edison Research. Pandemii covidu-19 a boj s ní označili za prioritu při rozhodování, komu dát svůj hlas, dva z deseti dotázaných, hospodářství tři z deseti.

Už v srpnu či dříve se podle průzkumu rozhodlo hlasovat pro současného prezidenta Donalda Trumpa či jeho demokratického vyzyvatele Joea Bidena sedm z deseti Američanů. Pětina respondentů přitom od prezidenta očekává, že "dokáže sjednotit zemi", další pětina chce mít v Bílém domě někoho, komu záleží na lidech, jako jsou oni.

Názor na boj s covidem-19, s nímž v USA zemřelo již 232.000 lidí, označilo za hlavní důvod rozhodnutí, proč dát hlas jednomu či druhému kandidátovi, asi 20 procent dotázaných. Zhruba dvě pětiny si jich podle sondáže myslí, že USA pod vedením současného prezidenta Trumpa s šířením koronaviru bojují "velmi špatně".

Tři z deseti Američanů považují za prioritu hospodářství. Polovina jich nicméně uvedla, že je důležité zabránit šíření viru SARS-CoV-2 i za cenu, že by opatření poškodila americkou ekonomiku. Šest z deseti dotázaných Američanů uvedlo, že jim pandemie covidu-19 způsobila aspoň mírné finanční těžkosti.

Do budoucnosti Američané podle průzkumu společnosti Edison Research hledí s optimismem. Jen dva z deseti dotázaných si myslí, že bude mít příští generace horší život než oni. Polovina z nich se naopak domnívá, že se příští generaci povede lépe.

Velkou důvěru mají Američané podle sondáže ve volební systém. Devět z deseti dotázaných se domnívá, že úřady v jejich státě hlasy sečtou přesně.