„51. stát USA” se vylidňuje, nezaměstnanost obyvatele vyhání na pevninu

Hrad El Morro, dominanta hlavního města Portorika San Juanu

Hrad El Morro, dominanta hlavního města Portorika San Juanu Zdroj: Mtmdfan - Wikimedia Commons

Karibský ostrov Portoriko přichází v posledních letech o desítky tisíc obyvatel ročně. Propad místní ekonomiky a vysoká nezaměstnanost přesvědčují stále více lidí, že jejich budoucnost leží na americké pevnině.

Čerstvě dostudovaný právník Francisco Armstrong opustil Portoriko v listopadu, aby se připojil ke svému bratrovi, který se před několika měsíci odstěhoval do Rena v Nevadě. Na ostrově, který s USA pojí asociační dohoda a který usiluje o plnohodnotné členství v americké federaci, se mu nepodařilo prosadit v konkurenci uchazečů, jejichž počet výrazně překonává nabídku volných míst. V posledních letech život na ostrově vzdalo i deset jeho přátel a další přestěhování do USA zvažují. „Je smutné, že ostrov ztrácí většinu svých mladých talentů,“ řekl deníku Wall Street Journal.

Mezí léty 2000 a 2010 z Portorika do USA odešlo 288 tisíc z jeho 3,6 milionu obyvatel, vyplývá z dat portorického statistického úřadu. Počet obyvatel klesá už sedm let v řadě a tempo se stále zrychluje. Během let 2011 a 2012 se do USA odstěhovalo 54 tisíc Portorikánců a předběžná data za loňský rok naznačují, že tempo nepolevuje.

Většina emigrantů svůj odchod vysvětluje špatnou hospodářskou situací ostrova a bující kriminalitou. Dluhy amerického teritoria dosahují 70 miliard dolarů, ratingové agentury státní dluhopisy hodnotí jen jeden stupeň nad známkou značící odpad a investoři se obávají brzkého defaultu. Hrubý domácí produkt je od roku 2006 na sestupu.

Odcházejí hlavně mladí

Současná imigrační vlna je největší od 50. let minulého století, když do USA odešlo 470 tisíc Portorikánců. Tehdy odcházeli hlavně zemědělci a dělníci a vláda je v emigraci kvůli nedostatku pracovních míst v těchto odvětvích podporovala, uvádí think tank Center for a New Economy. Dnes podle statistik Portoriko přichází o mladé absolventy.

Vláda se pokouší odliv obyvatel zastavit. Guvernér Alejandro García Padilla nedávno oznámil, že od jeho vstupu do úřadu před rokem se podařilo vytvořit 25 tisíc nových pracovních míst, do léta chce vláda toto číslo zvětšit na 50 tisíc.

Někteří tvrdí, že migrace byla na Portoriku historicky spojená se stavem ekonomiky. „Pokud se situace začne zlepšovat a rozdíl mezi USA a Portorikem se stabilizuje, migrace zpomalí,“ myslí si šéf poradenské společnosti Advantage Business Consulting Vincente Feliciano.