Akcie Twitteru kvůli Muskovi prudce oslabily. Němci a Češi budou čelit plynové krizi společně

Akcie provozovatele známé sociální sítě Twitter v pondělí oslabily o 11,4 procenta. Důvodem je nedávné rozhodnutí Elona Muska odstopit od dohody o převzetí společnosti.

Akcie provozovatele známé sociální sítě Twitter v pondělí oslabily o 11,4 procenta. Důvodem je nedávné rozhodnutí Elona Muska odstopit od dohody o převzetí společnosti. Zdroj: e15.cz

Elon Musk
Německý vicekancléř a ministr pro hospodářství Robert Habeck (druhý zleva) v pondělí navštívil Prahu.
V Británii pokračuje závod o to, kdo nahradí ministerského předsedu Borise Johnsona (na snímku). Kandidáti si musí v úvodním kole zajistit podporu minimálně 20 poslanců.
Americký Microsoft se chystá propouštět a nabírat nové zaměstnance zároveň.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 193. den roku, svátek má Bořek, před 89 lety schválil Kongres Spojených států první minimální mzdu. Činila 33 centů na hodinu.      

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Habeck v Praze vyzval k evropské solidaritě

Německý vicekancléř a ministr pro hospodářství Robert Habeck v pondělí navštívil Prahu. Společně s českým ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) podepsali dohodu o energetické bezpečnosti. Ta zaručuje, že v případě výpadku dodávek ruského plynu si Německo a Česká republika navzájem pomohou. „Silná evropská solidarita je klíčem k úspěšnému východisku ze současné situace,“ uvedl Habeck. 

Závod o post britského premiéra

Kandidáti, kteří chtějí nahradit Borise Johnsona na pozici lídra Konzervativní strany, a tím pádem i britského premiéra, mají už jen několik hodin na to, aby si zajistili podporu nejméně dvaceti poslanců nutnou k postupu do dalšího kola hlasování. Limit zatím splnila jen trojice uchazečů – exministr financí Rishi Sunak, ministryně obchodu Penny Mordauntová a šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat. Jméno vítěze chtějí konzervativci oznámit 5. září.   

Maďarsku hrozí nedostatek paliv, tvrdí šéf firmy MOL

Maďarsko by mělo zrušit strop na ceny pohonných hmot. Uvedl to šéf maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL Zsolt Hernádi. Na základě jeho mínění toto opatření v zemi povede k nedostatku paliv, protože zvyšuje jejich spotřebu. Maďarská vláda zastropovala ceny benzinu a nafty na 480 forintech (asi 29 korunách) za litr loni v listopadu. Nařízení má prozatím platit do letošního října.    

Microsoft propouští a nabírá současně

Americký technologický gigant Microsoft v pondělí oznámil, že se v rámci restrukturalizace podniku zbaví některých zaměstnanců. Propouštění se však dotkne méně než jednoho procenta z jeho 180tisícové pracovní síly. Společnost má navíc v plánu v následujícím finančním roce přijmout nové zaměstnance na jiné pozice. Do roka tak bude mít více pracovních sil než dosud.       

Twitter na burze propadl, chystá žalobu na Muska

Akcie Twitteru na úvod týdne mohutně oslabily. Jejich hodnota klesla o 11,4 procenta na 32,65 dolaru za kus. Investoři reagovali na rozhodnutí miliardáře Elona Muska, který o víkendu nečekaně odstoupil od dohody o převzetí společnosti. Twitter se kvůli tomu chystá tento týden podat na Muska žalobu. Podle agentury Reuters si již za tímto účelem najal prestižní advokátní kancelář Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.  

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů financí Evropské unie, kterému bude poprvé předsedat český ministr Zbyněk Stanjura (ODS).
  • V Bruselu bude v rámci českého předsednictví EU slavnostně odhalena výtvarná výzdoba budovy Rady Evropské unie.
  • V Japonsku se koná pohřeb bývalého premiéra Šinzóa Abeho, jenž se minulý týden stal obětí atentátu.
  • Institut ZEW oznámí vývoj důvěry investorů a analytiků v německou ekonomiku za červenec.