Američané své zemi nevěří, ekonomové se obávají recese

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Spojené státy mají třetinovou pravděpodobnost, že do roka znovu sklouznou do recese. Vyplývá to z průzkumu deníku Wall Street Journal mezi ekonomy a je to nejhorší výsledek z podobných anket od předchozí recese. V budoucnost země už nevěří ani její občané, jejich výhled do budoucnosti je nejpesimističtější za posledních 31 let.

„Působí to jako recesní prostředí,“ řekl o současné situaci Spojených států Bart van Ark, ekonom uznávané neziskové organizace Conference Board. Pravděpodobnost recese je podle něj 45 procent. V minulosti přitom ekonomické poklesy následovaly vždy, když jim Conference Board předpověděla více než čtyřicetiprocentní pravděpodobnost.

Ekonomové pochybují, že by jakékoli opatření americké centrální banky Fed mohlo vyvolat ekonomický růst. Nepomůže prý ani nízká hlavní úroková sazba, která je nyní téměř na nule a Fed jí tam slíbil ponechat do poloviny roku 2013. Banka prý již vystřílela veškerou munici, kterou měla k dispozici. „Všechny důležité karty jsou rozdány. Monetární akce budou mít na ekonomiku jenom okrajový dopad,“ uvedl Song Won Sohn z Kalifornské státní univerzity.

Účastníci průzkumu v souladu se svými předpověďmi snížili odhad letošního růstu americké ekonomiky ze tří na 2,5 procenta. Hospodářství bude prý vytvářet i méně pracovních míst.

Temnou budoucnost Spojených států mají před očima i jejich obyvatelé. Průzkumu Michiganské univerzity ukázal, že jejich víra v lepší budoucnost meziměsíčně klesla ze 47,4 bodu na 47 bodu ze sta, což je nejníže od května 1980. Občané jsou tak skeptičtí navzdory tomu, že jejich spokojenost se současným stavem hospodářství se od posledního průzkumu zvedla.

Včera ohodnotily současný stav kladně i dvě velké americké společnosti. Doručovací firma United Parcel Service oznámila, že letos míří k rekordním hospodářským výsledkům. Šéf General Electric pak prohlásil, že všude kolem sebe vidí „solidní ekonomický růst“.